ARHEOLOGIJA

KAKO SU ISTOČNI GERMANI ŽIVJELI NA JAUHOVOM SALAŠU Prvi 'in-situ' nalazi iz doba seobe naroda u Hrvatskoj

 Arheološki muzej
U istraživanjima je otkriven i definiran velik broj arheoloških struktura koje pripadaju različitim razdobljima i kulturama, od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka

Prva belomanastirska arheološka izložba “JASA”, koja je rezultat istraživanja lokaliteta Novi Čeminac - Jauhov salaš, otvara se danas u 18 sati u Centru za kulturu grada Belog Manastira. Istraživanja su posebna po grobovima i naselju iz vremena seobe naroda, to su prvi takvi nalazi pronađeni “in situ” u Hrvatskoj. Dakle, istražen je život populacije istočnih Germana koja je nastanjivala položaj Jauhov salaš u 5. stoljeću.

Arheološki lokalitet obrađen je u sklopu radova koji su prethodili radovima na trasi buduće autoceste A5. U istraživanjima je otkriven i definiran velik broj arheoloških struktura koje pripadaju različitim razdobljima i kulturama, od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka.

- Izložbom nastojimo pokazati bogatstvo i raznolikost arheološke baštine Baranje. Cilj nam je bio napraviti koncizni presjek svakodnevnog i zagrobnog života populacija koje su živjele na tom lokalitetu kroz sva definirana arheološka razdoblja, i to kroz pedesetak predmeta, niz informativnih plakata, fotografija, 3D rekonstrukcije dvaju kuća i rekonstukciju nošnje srednjovjekovne žene koja prikazuje nalaze pronađene u jednom od grobova - najavljuje Jacqueline Balen, ravnateljica zagrebačkog Arheološkog muzeja koji je proveo istraživanja.

Rekonstrukcija nošnje žene pronađene u jednom od grobova (autor: Biljana Smolčić)

Posebnost izložbe je i brza prezentacija javnosti otkrivenih nalaza. Premijerno upravo u Belom Manastiru, gotovo na samom mjestu pronalaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:26