KRAĐA IDEJE

Kineski arhitekti kopiraju Zahu Hadid

Jedna od vodećih svjetskih arhitektica, Zaha Hadid, trenutno projektira brojne građevine diljem Kine, no jedna od njih, kako se čini, mogla bi biti izgrađena dva puta.

Piratski arhitekti su, naime, u procesu kopiranja jednog od njenih provokativnih dizajna, pa se trenutno vodi pravi rat tko će prije završiti.

Svijetleća zgrade Opere

Zaha Hadid proslavila se svojim avangardnim građevinama, a u Kini slovi za pravu zvijezdu: nedavno se u Pekingu okupilo 15 tisuća umjetnika, arhitekata i fanova kako bi poslušali govor koji je održala prilikom otvaranja futurističkog Galaxy SOHO kompleksa, jednog od jedanaest projekata koje gradi diljem zemlje.

Utjecaj eksperimentalne arhitekture ove dobitnice Pritzkera eksplodirao je nakon što je otvorena svijetleća zgrada Opere u Guangzhou prije dvije godine, pa se njome danas inspirira čitav kontingent piratskih arhitekata i graditeljskih timova u južnoj Kini. Ono što je još gore, objašnjava Hadid u jednom intervjuu, je to što je sada prisiljena utrkivati se s kineskim arhitektima kako bi prva dovršila svoj projekt.

A projekt na koji se namjerila konkurencija je Wangjing SOHO, kompleks tri tornja koji sliče zakrivljenim jedrima, izrađeni od kamena i urezani aluminijskim obručima nalik na valove, koji iz zraka izgledaju kao da plivaju iznad površine Zemlje.

Šokirani i Austrijanci

Originalna građevina trebala bi biti dovršena 2014., no za petama joj puše replika projekta u Chongqingu, megalopolisu blizu Tibetanskog platoa, i kako se sada čini, “pirati” grade brže nego SOHO, čija je direktorica Zhang Xin uputila javni apel u borbi protiv lažnih graditelja. Iako u Kini postoje zakoni, doduše samo na papiru, koji štite intelektualno dobro, uključujući i arhitektonske radove, primjena tih zakona je sporadična, a za Kinu se često govori da je “zemlja u kojoj se može kopirati apsolutno sve”. Čak i ako sud presudi u korist SOHO-a, domaćim arhitektima ne može narediti da sruše zgradu, već ih samo može kazniti plaćanjem kompenzacije.

No, Zaha Hadid nije prva čija se arhitektura u Kini bezočno kopira. Prošle su godine građani austrijskog mjestašca Hallstatt bili šokirani kada su otkrili da su kineski arhitekti intenzivno fotografirali njihove domove kako bi u južnoj Kini izgradili drugu verziju mjesta koje je pod zaštitom UNESCO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:25