INTERVJU

KUSTOSICA KATICA MODRIĆ 'Nježni 'Pubertet' jedna mi je od najdražih Catinih slika'

Kustosica Kata Modrić
 Paun Paunović / HANZA MEDIA
Posveta na slici ‘Pubertet’ ukazuje na posebnu povezanost Ive Tartaglie i Cate Dujšin Ribar

Koji je bio povod za izložbu Cate Dujšin Ribar u Galeriji umjetnina Split, čija ste kustosica?

- Djela ove umjetnice iz fundusa Galerije do sada nisu bila cjelovito predstavljena, dok je slikarica prvu samostalnu izložbu u ovom prostoru imala davne 1962. Nadam se, također, i da će ova izložba otvoriti prostor za rehabilitaciju i revalorizaciju djela umjetnica iz razdoblja moderne čiji su radovi vrijedni izlaganja.

Da li su svi radovi na izložbi bili donacija Ive Tartaglie? Ako ne, iz kojih su sve izvora?

- Od dvadeset i pet radova, njih devetnaest je iz Zbirke Ive Tartaglie. Ostala djela su donirali: autorica, Marija Meštrović, Vinko Fulgosi, Općina Split, a jednu sliku Galerija je otkupila od Ivana Galića, osnivača i dugogodišnjeg vlasnika čuvenog splitskog umjetničkog salona, u kojemu je umjetnica samostalno izlagala 1927. i 1935.

Koji vam je najdraži rad na izložbi?

- Jedan od dražih radova mi je ulje “Pubertet”, najnježnije i najemocionalnije djelo Catina slikarskog opusa, nastalo u srpnju 1931., za vrijeme njenog studijskog boravka u Parizu. Na pozadini nosi posvetu “Mojemu prijatelju DrTartagli/Cata/Split1935.” što ukazuje na njihovu posebnu povezanost.

'Pubertet'

Uz poziv na izložbu među ostalim stoji i kako je u fundusu Galerije 12,6 posto radova žena umjetnica. Mijenja li se ova brojka?

- Brojka se mijenja u novijem dobu jer radovi suvremenih umjetnica, putem otkupa ili donacije ulaze u Galeriju te se češće priređuju njihove samostalne izložbe.

Koji su vam daljnji planovi?

- Nadam se u budućnosti nastaviti istraživati temu kako umjetnica na hrvatskoj sceni tako i ženske psihologije i osnaživanja žena na svim područjima života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:23