POLEMIKA O PRIJEDLOGU NOVOG ZAKONA O MUZEJIMA

Milovac: ‘Muzeje se prebacuje u sektor profita. Kome su oni važni?’

 Tea Čimaš / Cropix
Vesna Kusin, Miroslav Gašparović, Vinko Ivić među onima su koji preispituju stavku o stručnjacima iz marketinga

“Predlagatelj omogućava Muzejima kao javnim ustanovama da osnuju trgovačka društva, da se bave turizmom, ugostiteljstvom, trgovinom....

Ovo je jasna poruka da muzeji više nisu od interesa za Republiku Hrvatsku jer ih se jasno prebacuje u sektor profita“, požalio se viši kustos MSU Tihomir Milovac. Riječ je o jednoj u nizu primjedbi koje ovih dana upućuju djelatnici muzeja, pozvani od Ministarstva kulture na raspravu o novom Nacrtu prijedloga Zakona o muzejima.

Gospodarska djelatnost

U Ministarstvu prijedloge primaju do 25. svibnja, reakcija je mnogo, od onih važnih za širu javnost, do sitnijih detalja, bitnih za muzealce. Ova je stavka o muzejima kao o osnivačima trgovačkih društava, kažu nam u Ministarstvu, u međuvremenu već izbačena, pa se u novoj verziji propisuje da “muzej može obavljati gospodarsku djelatnost sukladno posebnim propisima, ako je to propisano statutom i ne šteti ispunjavanju misije muzeja. Ako u obavljanju gospodarske djelatnosti muzej ostvari višak prihoda nad rashodima, on se mora, sukladno statutu muzeja, koristiti isključivo za razvoj muzejske djelatnosti.”

Iz Ministarstva navode da su se od 2009., kada je zakon iz 1998. djelomice mijenjan, dogodile značajne promjene koje su utjecale na način obavljanja djelatnosti muzeja. Primjerice, žele novim zakonom proširiti popis stručnog osoblja potrebnog muzejima, i dodati voditelja za odnose s javnošću, i voditelja marketinga (i pomoćnike).

Milovac smatra da je uvođenjem spomenuta dva zvanja među stručna nastavljena ozbiljna devalvacija temeljnog muzejskog zvanja, kustos, restaurator, pedagog te da nije riječ o stručnim zvanjima u kontekstu muzeja.

Važni su i tajnici

Na istu je stavku reagirala i poveća skupina potpisana kao Ravnatelji muzeja, čiji je osnivač Grad Zagreb, a među njima su i Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, Vinko Ivić, ravnatelj MGZ, Snježana Pintarić, ravnateljica MSU, Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona, ali i zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin. Smatraju da je novim kategorijama, kojima se dopunjuju muzejska zvanja, “počinjena diskriminacija ostalih stručnih osoba zaposlenih u muzejskoj ustanovi, a bez kojih ista ne bi bila u mogućnosti izvršavati svoju djelatnost, poput tajnika ustanove, voditelja računovodstva i pomoćnika ravnatelja”, a imaju još niz primjedbi i na ostale stavke.

Ono što je, treba reći, pomalo neobično, jest da je jedna od potpisnica primjedbi, Snježana Pintarić, ujedno i članica Povjerenstva koje je sudjelovalo u predlaganju Zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:57