NEOBIČAN PROJEKT

Mjesecima su uzgajali bakterije. Sada pozivaju građane da ih u Zagrebu ‘udome‘ i brinu o njima: ‘Želimo da svi upoznaju bebe‘

Katja Banović i Xavier Madden

 /Privatni Arhiv
Autori izložbe ‘Bacteria Babies: Babinje‘ koja se otvara u Galeriji ‘Kontejner‘ su Katja Banović i Xavier Madden: ‘Nadamo se destigmatizaciji riječi ‘bakterija‘, koja uz viruse ima lošu reputaciju‘

Mladi umjetnički dvojac koji čine Katja Banović i Xavier Madden zagrebačkoj publici predstavljaju se jednom neobičnom izložbom. Pod nazivom "Bacteria Babies: Babinje" u galeriji "Kontejner" predstavljaju instalaciju od bakterijske celuloze koju su mjesecima uzgajali u Puli i Beču u suradnji s lokalnom zajednicom.

"Riječ je o eksperimentalnom projektu s ciljem uzgoja bio-materijala ", govore. Izraz "bakterijska beba", odnosi se, kako tumače na uradisam "kitove" za uzgoj bio-materijala koji su podijeljeni sudionicima kako bi ih čuvali u prostorima poput vlastitih domova, ureda, kafića i barova te muzeja. Domaćini su tijekom te akcije svjedočili transformaciji sastojaka smočnice poput povrća, octa ili šećera u bio-materijal potpuno novih svojstava s raznolikim mogućnostima buduće primjene.

"Smatrali smo da je naziv ‘beba‘ prigodan jer su sudionici zaista udomili bakterije, brinuli o njima i pratili njihov rast i razvoj. Takva terminologija doprinijela je, nadamo se, i destigmatizaciji riječi ‘bakterija‘, koja je uz viruse oduvijek imala lošu reputaciju, a naročito nakon pandemije COVID-a-19. Međutim, neke bakterije su zaista korisne i dobre za nas!". poručuju.

image

"Bakterijska beba" dobivena od rotkvice

/Kontejner
image

"Bakterijske beba" dobivene od jabuke

/Kontejner

U Zagrebu na izložbi naslovljenoj "Bakterijske bebe: Babinje" predstavljaju katalog listova odraslih "bakterijskih beba" s ciljem da upoznaju javnost s procesom i zajednicama koje su bile uključene u projekt.

"Kako što sam naziv izložbe sugerira, želimo da javnost prouči i upozna bebe, istražujući njihove razlike i sličnosti, i da sazna nešto više o uspjesima i izazovima njihovog ‘odgoja‘".

Okupljanja i proslave povodom Babinja tradicionalno su, ističu nadalje,, zamišljena kao prilika za uzvanike da upoznaju novorođene bebe, pa se izložba poigrava tom tradicijom kako bi publici predstavila novorođenu bakterijsku celulozu. LED svjetiljke u instalaciji omogućavaju pak posjetiteljima da pažljivo prouče razlike i sličnosti između svake bebe, a digitalni arhiv prikazuje gradove (Pulu i Beč) kao decentralizirane tvornice, ističući važnost sudjelovanja lokalne zajednice i civilnog društva.

No, imaju li njihove "bakterijske bebe" i praktičnu namjenu?

"Naravno, bakterijska celuloza izvrsna je veganska zamjena za kožu kada se uzgaja u odgovarajućim uvjetima. Jedna novija tvrtka, Polybion, industrijski je unaprijedila proizvodnju bakterijske celuloze i surađuje izravno s modnim i tvrtkama industrijskog dizajna kako bi stvorila nove proizvode. To je prilično nevjerojatno s obzirom na to da je sve nastalo od bakterija i otpada od voća!"

Na otvorenju u četvrtak sudionicima će pokloniti bebu kombuchu koju, kažu, mogu dalje uzgajati i odgajati kao svoju bakterijsku bebu.

"Mislimo da je ovo izvrsna prilika da podijelimo sa zagrebačkom publikom sve što smo naučili i ujedno potaknemo ljude da krenu u vlastitu avanturu s bio-materijalima. Na ovaj način Zagreb ima priliku priključiti se Puli i Beču kao novo mjesto proizvodnje bio-materijala".

Izvorni cilj projekta bio im je postaviti dva pitanja: "Prvo – može li se bakterijska celuloza lokalizirati odnosno kontekstualizirati odabirom specifičnih sastojaka za početnu kulturu; drugo – može li ona rasti u urbanim i dinamičnim sredinama poput ureda, klubova ili galerija, i ako da – koliko uspješno? Iako smo na ta pitanja pronašli odgovore, iskrsnula su neka nova vezana uz interese, strah odnosno skepsu i znanje zajednice koja su dodatno odredila i oblikovala trajektoriju projekta".

Ovo dvoje mladih arhitekata i dizajnera rade u Beču i Puli, a kao kolektiv, u svom su radu, kako tumače usredotočeni su "na performativne strukture s društvenim i materijalnim implikacijama", što je proširilo i njihovo zanimanje za proizvodnju i korištenje bio-materijala u kontekstu urbanih sredina. Neka od njihovih prethodnih iskustava uključuju rad u istraživačkim projektima kao što je Co-Corporeality, kao i realizaciju vlastitih projekata i instalacija diljem Europe, Sjeverne Amerike i Australije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:41