UMJETNIČKA KUHARICA

Mlada zagrebačka slikarica nacrtala je baš svaki svoj ručak koji je jela u godinu dana

Iz ciklusa crteža 'Ručanja' Marte Tute

Iz dana u dan, tijekom pune godine mlada slikarica Marta Tuta (završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 2015. godine u klasi profesora Damira Sokića) pomno je arhivirala svoje dnevne obroke.

Tako je fenomen prehrane iz rutine, nužde i potrebe postao dnevnikom intimnih obreda i rituala koji otkrivaju puno više od življenja svakodnevice. Marta Tuta je svojom disciplinom i ustrajnošću iscrtala ono u čemu najviše uživa priredivši na papirima pravu gozbu.

Drvenim bojicama kompozicijski uravnoteženo istražuje te usklađuje koncept i izvedbu čineći svojevrsnu umjetničku kuharicu, kako primjećuje Marijana Paula Ferenčić, najavljujući Tutinu izložbu ciklusa 'Ručanja' koja se u Zagrebu otvara 2. rujna u Galeriji PM HDLU-a.

"Ručanja su zbir 366 uzastopnih ručkova. Želim da hrana koju unosim u sebe dodiruje sve nedodirljive dijelove moga bića i da mi na neki način osvijesti prisustvo zemlje, zraka, vode i vatre u meni.... Kroz godinu dana sam crtala svaki svoj ručak, svakidašnji ritual koji me puni, ponekad zabavlja, a uvijek potiče na kreaciju. Arhivski sam pratila i bilježila nešto što je prolazno, nešto što se svaki dan ponavlja, ali uvijek na drugačiji način.... Hranu ne doživljavam kao puko sredstvo za preživljavanje, nego kao još jednu mogućnost da svoju duhovnost obogaćujem iz obroka u obrok, iz dana u dan", navela je Marta Tuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:42