DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Mnoštvo posjetitelja na otvaranju izložbi fotografija Mare Bratoš i Dejana Stokića

Nataša Janjić na otvorenje izložbe fotografija Mare Bratoš i Dejana Stokića
Otvaranje je privuklo veliki broj posjetitelja u Lazarete

DUBROVNIK – Dvije izložbe fotografija, Pokret i ekspresija Mare Bratoš i Sjećanja jedne mladosti Dejana Stokića, otvorene su sinoć u Lazaretima. Izložbe su otvorili Marija Tonković, autorica teksta kataloga i Mladen Tarbuk, intendant Dubrovačkih ljetnih igara.

Mara Bratoš rođena je u Dubrovniku, a 1998. diplomirala je na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, te radi kao profesionalni fotograf za HNK Zagreb i razne revije i časopise.

Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk, Marija Tonković, Mara Bratoš i Dejan Stokić na otvaranju izložbe

"Izvanrednim osjećanjem za dramatiku, za izraz, za suptilno osjećanje glumca, za gledatelja u mraku često dalek i neuhvatljivi trenutak Mara Bratoš čini vidljivim", kazala je Marija Tonković, nadovezujući se i na rad drugog autora čije su fotografije sinoć predstavljene – Dejana Stokića. On je ponajprije osjetljiv na krajolik, na sintezu elemenata svog zavičaja: mora i kamena. U svojoj jednostavnosti i poštenju, toplini i simpatiji, Stokićeve fotografije bude uspomene i sjećanja - ne samo osobne biografske nego i one duha vremena.

Dejan Stokić (rođen 1944. u Sarajevu) djetinjstvo i mladost provodi u Dubrovniku gdje završava gimnaziju. Presudnim se pokazalo poznanstvo s kasnije slavnim Magnumovcom Harryjem Gruyaertom 1967. godine. Zaintrigiran njegovim fotografijama, odlazi u Pariz te počinje i sam snimati, a 1978. prelazi u slobodnu profesiju i napušta Pariz. Od 1995. godine radi kao stalni fotograf u arheološkom muzeju u Nimesu sve do mirovine 2014.

Otvaranje izložbi privuklo je veliki broj posjetitelja u Lazarete. Izložbe se mogu posjetiti svakog dana od 17 do 21 sat, sve do zatvaranja 67. Dubrovačkih ljetnih igara 25. kolovoza.

Perica Martinović i Goran Navojec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:21