ORIS KUĆA ARHITEKTURE

Mornarička bolnica, Hidrobaza i Muzil... Novi život zapuštenih pulskih prostora?

Otvorenje izložbe Adaptive ReUse Pula.

 

 Damir Krajač/Cropix
Koncept, kako ističu autori izložbe, naglašava novu razvojnu viziju Pule - prihvaćanje zaljeva

U Oris Kući arhitekture u srijedu je otvorena izložba "Adaptive Re-Use Pula" na kojoj su predstavljeni radovi integrirane urbane obnove i ponovnog korištenja prostora Pule iz perspektive autorskog tima KCAP i URBANEX. Projekt je od 2019. do 2021. provodio Grad Pula sa svrhom poticanja na promišljanje potencijala i ograničenja urbane obnove.

"Potaknuti procesom rada na projektu urbane obnove, aktivnostima lokalne zajednice i Društva arhitekta Istre započeta je serija studentskih radionica na TU Wien i Sveučilištu u Ljubljani s temom prilagodbe i recikliranja prostora Pule. Sve aktivnosti rezultirale su radovima koji naglašavaju potrebu privremenosti i povremenosti, suzdržavanja od intervencija, ponovnog korištenja, značaja krajobraza i industrijske baštine, kao i njihove međuovisnosti", ističu organizatori izložbe iz krovne europske udruge u području zaštite kulturne i prirodne baštine Europa Nostra Hrvatska.

Fokus izložbe je na napuštenim i zapuštenim lokacijama čiji potencijal nije dovoljno iskorišten, a posebno su obrađeni Mornarička bolnica, Hidrobaza i Muzil. Koncept, kako ističu autori izložbe, naglašava novu razvojnu viziju Pule - prihvaćanje zaljeva.

image



Damir Krajač/Cropix
image


Damir Krajač/Cropix

"Ideja je kroz izložbu predstaviti prijedloge regeneracije, a time i povećati samu vidljivost projekta i važnost tematike", kaže Ranko Lipovac predsjednik udruge.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima EBRD-a kroz Create Fund, te proveden u partnerstvu s Gradom Pula. Izložba je otvorena do 27. svibnja.

image


Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:15