NAGRADE SALONA

NAJBOLJA HRVATSKA ARHITEKTURA Od osječke džamije i Muzeja Vučedola do čak dva groblja...

Donosimo izbor iz glavne sekcije naslovljene ‘Situacija’ u kojoj se 13 projekata natječe za nagrade Salona

Ima neke pravde u tome da je selektor okruglog, 50. salona arhitekture Hrvoje Njirić, najlucidniji hrvatski arhitekt, o kojemu je i časopis El Croqius svojedobno tiskao posebno izdanje, a koji je, na žalost po hrvatsku arhitekturu, na većim javnim natječajima često osvajao druge nagrade, primjerice za MSU, s Helenom Paver Njirić, ili za Umjetničku galeriju uz Likovnu akademiju u Zagrebu. Ili, ako bi kojim slučajem i osvojio prvo mjesto, situacija bi se zakomplicirala, kao što npr. Knjižnice u Rijeci.

Tema koju je zadao za ovaj salon također je vrlo zanimljiva, a to je - dosljednost. Uistinu je pitanje koliko su arhitekti mogli biti dosljedni na početku dvijetisućitih, kada je bilo posla za sve, a koliko danas, kada arhitektonski biroi doslovce preživljavaju.

Hrvoje Njirić na jeziku je vrlo beskompromisan čovjek pa nije ni na jučerašnjoj konferenciji za novinare propustio reći kako je općenito gledajući situacija kod javnih projekata u hrvatskoj arhitekturi vrlo loša zbog spornog Zakona o javnoj nabavi, zakona koji, kao što je poznato, snižava i cijenu i kvalitetu, i da se to jasno onda vidi i na smotrama poput Salona.

No, ta beskompromisnost neće biti toliko vidljiva na izložbi, budući da je za tri posljednje godine, koliko obuhvaća Salon, odabrao čak 91 rad u kategoriji “Situacija”, 12 radova u kategoriji “Prijedlog” i osam radova u kategoriji “Student”.

Islamski centar u Osijeku

Dosljednost arhitekata

Od toga za nagradu konkurira 13 “Situacija”, odnosno realiziranih projekata, projekata koji su na pragu realizacije ili projekata za koje smatra da bi se trebali realizirati. Dva su čak groblja u nominaciji, Novo gradsko groblje Zadra Helene Paver Njirić, i Groblje svete Lucije na Braču koji potpisuju Ana Krstulović i Nikola Popić - oba su, zapravo, u planu za realizaciju. Nedostaje, u nominaciji, još samo izvedena Mrtvačnica u Resniku Damira Gamulina i Igora Presečana, i ona Bogdana Marova na Viru, da bi slika bila potpuna, a zaključak točan - najbolje u hrvatskoj arhitekturi u posljednje tri godine su groblja.

Od idejnih rješenja, odabran je i Islamski centar u Osijeku, autor je Sanjin Sabljak. Njegov rad nije bio prva nagrada, već je četvrta, no Njiriću je zapeo za oko.

Nije Mrtvačnica u Resniku u konkurenciji, no zato je u kategoriji za trinaest nominiranih projekt koji Gamulin i Presečan potpisuju zajedno s Margitom Grubišom i Ivanom Žalac, a riječ je o Gradskoj knjižnici Labin. O knjižnici koja je nastala na mjestu bivšeg rudnika već smo pisali, podsjetimo kako je riječ o prvom projektu nastalom u sklopu projekta “Novi svjetionici hrvatskog Jadrana”, gdje su, uz bivši rudnik, za obnovu i novu namjenu predlagane i lokacije Goli otok, Dugi rat i sl.

50 milijuna kuna

U konkurenciji je i Muzej Vučedol Gorana Rake i Radionice arhitekture, koji smo dugo čekali. Odnosno, Muzej je prije dvije godine bio dovršen, nakon što je uloženo 50 milijuna kuna, no čekao je prazan i praktički zarastao u korov, dok se nije krenulo ponovno s radovima. Postav interijera potpisuje Vanja Ilić.

Od stambene arhitekture, jedina je realizirana kuća u konkurenciji za nagradu Stone House Davora Matekovića (Proarh) u Lukovom Šugarju.

Gradnja paviljona

Podsjetimo kako su među dosadašnjim izbornicima Salona bili Stefano Boeri, ili Manuel Gausa. Boeri je predložio temu plodno zaostajanje - preporuka je bila hrvatskim arhitektima da ne ponavljaju tuđe greške. Da li su ponovili? Nisu, jer naprosto nisu imali prilike, izgradnja nije bila tolika kao kod, primjerice, španjolske obale. Teško je sada spekulirati kako bi izgledalo da se više gradilo, no ono što je na konferenciji za novinare primijetila povjesničarka umjetnosti Silva Kalčić, da se otvaraju nove teme, naročito kod studenata, među kojima su nova tipologija kuće na Mediteranu, stambena gradnja koja prati ljude koji žive i rade u istom prostoru...

Pobjedniku Salona slijedi zanimljiva nagrada - prilika da 2018., u centru grada, sagradi privremeni paviljon koji će, ako bude po planu (da se Salon otvori 31. svibnja, ne na jesen) trajati čitavo ljeto, po uzoru na slične paviljone, od kojih je najpoznatiji londonski Serpentine.

Salon se otvara 1. listopada u HDLU-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:35