MASKA JE PALA?

Nakon 20 godina otkriven audio zapis u kojem slavni Banksy otkriva svoj identitet: ‘Želim to obaviti i zbrisati...‘

Ilustrativna fotografija

 Malte Ossowski/sven Simon/Imago Stock&people/Profimedia/Malte Ossowski/sven Simon/imago Stock&people/profimedia
Snimka je nastala 2003. kada je novinar BBC-ja intervjuirao Banksyja povodom otvaranja njegove izložbe Turf War u istočnom Londonu

Otkrivena je rijetka audio snimka na kojoj se, po prvi puta u 20 godina, čuje Banksyjev glas. Radi se zapravo o snimci intervjua u kojoj se poznati grafiti umjetnik odbija ispričati za svoj najnoviji uradak, piše Daily Mail.

Mnogima koji tragaju za Banksyjevim pravim identitetom, ova je snimka vrijedan trag. Dosad se vjerovalo da je Banksyjevo pravo ime Robin Gunningham, ali to nikada nije potvrđeno.

Snimka datira iz 2003. kada je bivši novinar BBC-ja Nigel Wrench intervjuirao Banksyja povodom otvaranja njegove izložbe Turf War u istočnom Londonu.

U programu Radija 4 emitiran je samo dio intervjua, ali kad je Wrench nedavno slušao podcast The Banksy Story koji je izašao u srpnju ove godine, potražio je cijeli intervju na minidiscu u svom domu.

BBC je sada objavio dodatnu epizodu podcasta koja sadrži i taj intervju u kojem Banksy opisuje svoj način rada: ‘Nisam ovdje da se ispričavam za to. To je najbrži način da iznesete svoje mišljenje, zar ne? Isto tako je moja majka radila pečenje svake nedjelje i svake nedjelje je rekla ‘potrebni su sati da se to napravi, minute da se pojede‘.‘

‘No danas jede obroke iz mikrovalne i čini se puno sretnijom. I ja imam takav pristup umjetnosti. Želim to obaviti i zbrisati odavde.‘

Kada su ga upozorili da su grafiti vandalski i nezakoniti, Banksy je rekao: ‘Izađi van. Porazbijaj stvari. Zabavi se. Drugi ljudi to mogu promijeniti. Mogu ga se riješiti.‘

image

Banksyjevo djelo

Mark Thomas/Alamy/Profimedia/Mark Thomas/alamy/profimedia

U jednom trenutku novinar pita je li mu pravo ime ‘Robert Banks‘, a umjetnik odgovara: ‘Robbie.‘

Snimku možete poslušati OVDJE.

U članku Mail On Sundaya iz 2008. prvi put je objavljeno da bi Banksyjevo ime moglo biti Robin Gunningham i da je on bivši učenik javne škole iz Bristola.

Tad je objavljena i fotografija snimljenu na Jamajci 2004. godine na kojoj je prikazan čovjek sa sprejevima kraj nogu - koji je identificiran kao Robin Gunningham.

Neki vjeruju i da je Banksyjevo ime Robin Banks, jer ga je 2017. radijski DJ Goldie u intervjuu za podcast Distraction Pieces nazvao ‘Rob‘.

Umjetnik je postao svjetski poznat po korištenju šablona za stvaranje ilegalnih slika na javnim površinama, a tajnoviti identitet dio je njegove privlačnosti.

Jedan od njegovih najzapaženijih trenutaka bio je 2003. kada se prerušio u umirovljenika i postavio svoj rad na prazno mjesto u galeriji Tate Britain u Londonu.

Jedna od najupečatljivijih Banksyjevih akcija je ona iz 2018. kad se njegovo umjetničko djelo Djevojka s balonom (Love Is In The Air) samouništilo u aukcijskoj kući Sotheby‘s u Londonu. Djelo je djelo zatim preimenovano u Love Is In The Bin te je 2021. prodano za 18,6 milijuna funti, što je rekord za neko Banksyjevo djelo.

Prošlog mjeseca Daily Mail je objavio da je Banksy imenovan kao prvooptuženi u tužbi Visokog suda za klevetu.

Njegov suoptuženik je tvrtka koju je osnovao Banksy pod nazivom Pest Control Ltd, koja prodaje njegove umjetnine, ali detalji slučaja trenutno nisu dostupni javnosti.

Također prošlog mjeseca, MailOnline je objavio kako je bivša lobistica Laburističkog parlamenta Joy Millward, porijeklom iz West Midlandsa, navodno udana za Banksyja.

Radila je kao istraživač za laburističkog zastupnika Austina Mitchella, koji je preminuo 2021., a kasnije je osnovala Principle Affairs, lobističku skupinu za dobrotvorne organizacije. Smatra se da je Millward upoznala Gunninghama 2003. te da su se vjenčali u Las Vegasu 2006. godine.

image

Banksyjevo djelo u Brightonu

Roger Bamber/Alamy/Profimedia/Roger Bamber/alamy/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:10