DRUGA KNJIGA U IZDANJU EPH MEDIJE

'NATKO VELIKI' LINCOLNA PIERCEA Klinac koji je stao uz bok Snoopyju i Charlieju Brownu

U izdanju EPH Medije pred nama je druga knjiga Natkovih pustolovina. Treba pohvaliti i odličan prijevod Darka Macana, prilagođen našim prilikama

Natko Veliki, u originalu Big Nate, kreacija je povučenog Lincolna Piercea, autora iz Portlanda.

U posljednjih dvadeset godina, koliko pratimo doživljaje klinca kroz pasice u novinama i kroz knjige, može se reći da je ovaj klinac stao uz bok omiljenim legendama i ikonama stripa poput Snoopyja, Charlieja Browna i Garfielda, na primjer. Konačno ga možemo čitati i u Hrvatskoj, u izdanju EPH Medije, a pred nama je već druga knjiga Natkovih pustolovina.

U čemu je tajna Natkove neodoljivosti?

U tome što u Natkovim dogodovštinama mogu uživati svi, i djeca i odrasli. Naime, Natko ide u 6. razred osnovne škole, pubertet ga već počinje tresti. Naravno, Natko je sebi namijenio i budući život, on je sasvim uvjeren da je predodređen za nešto veliko. Možda ne zna baš točno što će to biti veliko u njegovu životu, ali Natko ne dvoji ni sekundu. Jer, Natko je Veliki! Eh, a tu počinju problemi, pitajte bilo kojeg Natkovog vršnjaka.

Kapetan momčadi

Ovaj glupi svijet uopće ne razumije koliko su veliki ti jedanaest-dvanaestogodišnjaci, koliko su pametni i originalni, pa im samo stvara probleme, poput škole i profesorice i ravnatelja s nerazumnim zahtjevima o napisanim zadaćama i nenajavljenim testovima. Tu su još i ti frendovi, malo ih tučeš, malo ih voliš, a kad tome pridodamo i djevojčicu Dinu kraj koje se Natko počinje sve čudnije ponašati... Da ne govorimo o natjecanju u rukometu, gdje Natko kao kapetan momčadi mora trpjeti smotanu maloprije spomenutu Dinu... Nije Natku lako. Nije lako ni jednom njegovom vršnjaku.

Međutim, ako pitate Natkova oca ili bilo kojeg roditelja Natkova vršnjaka, osim što ima originalnu frizuru, Natko je običan dječak s običnim životom i običnim problemima. Štoviše, svaki roditelj koji će čitati knjigu o Natku Velikom osjetit će međuroditeljsku solidarnost kakvu samo istraumatizirani ljudi mogu osjetiti i shvatit će da je s njima još uvijek, koliko toliko, sve u redu i da nisu potpuno poludjeli. Možda malo. Ako imate djecu, shvatit ćete.

U 300 dnevnih novina

I zato je ova knjiga o Natku Velikom - velika. I djeca i odrasli shvatit će ove druge. Nakon što roditelj pročita ovu Natkovu knjigu, nije isključeno da će se stvoriti potreba za upućivanjem poljupca u tjeme tog pametnog, vlastitog djeteta, zlato mamino, tatin astronaut! Sve do zajedničkog pisanja lektire sat kasnije, kada vam dođe da tu malu lijenčinu ljutito degažirate negdje daleko... I djeca će o roditeljima shvatiti da su... i dalje kreteni kakvi su i bili. A da je Natko stvarno cool faca. Jer, kroz život gazi poput heroja - inspirativno uz glasan smijeh čitatelja.

Smijeh starih i mladih čitatelja pratio je Natkove dogodovštine otkako su se pojavile 1991. godine, a Big Nate je objavljivan u Americi u više od 300 dnevnih novina. Pasice su objavljivane u knjigama, a veliki uspjeh, točnije pad servera, prouzročilo je lansiranje Natea u bespuća interneta gdje je postao pravi hit među klincima. Knjige o Natku Velikom spadaju među knjige koje u Americi nazivaju children novels, dakle dječji romani prilagođeni novom vremenu. Kod nas je od takve literature preveden “Wimpy Kid”, “Gregov dnevnik” u izdanju Algoritma. Interesantno, autor “Gregova dnevnika” Jeff Kinney uvijek je isticao da mu je jedan od najvećih uzora upravo bio Big Nate Lincolna Piercea.

Brz i dinamičan

Dakle, Natko Veliki nije strip (neka se roditelji ne brinu), ali nije ni klasična knjiga (neka se ne brinu djeca), već je rađen po mjeri pažnje današnjeg djeteta. Brz, dinamičan i duhovit, Natko Veliki napisan je za djecu koja čitaju i za djecu koja NE ČITAJU, jer ima puno ilustracija, gegova i ostalih vizualnih ekstenzija (skica, stripova, enigmatike) koje s tekstom čine štivo koje privlači djetetovu pažnju. Treba pohvaliti i odličan prijevod Darka Macana koji je prilagođen našim prilikama, bolje rečeno, školama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:07