Zagonetni umjetnik

Nitko ne zna tko je, no već godinama Zagrepčanima šalje znakovite poruke preko svojih grafita

Grafit umjetnika poznatog pod pseudonimom Nebitno

U Laubi je otvorena izložba jednog od najaktivnijih grafiti autora u Hrvatskoj koji djeluje pod pseudonimom Nebitno

U subotu je u Kući za ljude i umjetnost Lauba otvorena izložba "_RADI I _TE" s radovima umjetnika koji djeluje pod pseudonimom Nebitno. Ne zna se tko se krije iza tog imena no tajanstveni umjetnik jedan je od najaktivnijih grafiti autora u Hrvatskoj koji unatrag nekoliko godina Zagrepčanima šalje znakovite, a nerijetko i sarkastične poruke. Njegove prepoznatljive grafite čini uglavnom jedna vrlo jednostavna, kratka rečenica i može ih se naći posvuda u Zagrebu. „Zvuči jednostavno.”, ili „To tako mora bit.”, „Još 5 minuta.”, „Obećanje ludom radovanje.”, "Ništa je nešto.", "Ništa posebno", "Evo samo što nije" etc. samo su neke od brojnih ispisanih po ulicama metropole.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

"Svaki grafit funkcionira kao duhovita dosjetka i kratka pjesma, kao svakodnevna ćuška koja remeti svakodevni ritam, ali i kao malo otkriće uzbudljivog, novog prostora u gradu i u jeziku", navodi autor predgovora Luka Ostojić. "Mnogi su sačuvani u knjizi Nebitno: Glavu gore koja je objavljena početkom 2020., neposredno prije pandemije koja je iz korijena promijenila našu svakodnevicu. Ako ste tih mjeseci šetali opustjelim Zagrebom, primijetili ste da su grafiti odjednom, u gradu duhova, postali jedina poruka kojom nam se ulica obraća. Napisi Nebitnog su se, pak, bešavno spojili s novom sadašnjosti: u društvu gdje su ojačali strah, nepovjerenje i isključivost, ovi su grafiti neočekivano ostali glas razuma, duhovita opomena da i sebe i svijet treba shvaćati manje ozbiljno, nada da se tjeskoba može uz pomoć spreja i dovitljivosti preokrenuti u veseli ples s nelagodom egzistencije".

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Također, smatra i da nas je Nebitno podsjetio "da se u ludom svijetu ne možemo osloniti ni na čije obećanje, da oslonca nema, ali da i uz tu uznemirujuću činjenicu ipak postoji prostor za radovanje. Zato sada, nakon svih pandemija, potresa i ratova, u trenutku kad je sve postalo od epohalne važnosti, Nebitno postaje važnije nego ikad – možda čak i jedino bitno (ako je to uopće bitno)", zaključuje autor uz napomenu da izložba Nebitnog u Laubi nije klasična izložba, ona ne postavlja lijepa djela na besprijekorno bijeli zid, nego počiva na nelagodi i neizvjesnosti sadašnjeg trenutka. "Prolazak galerijskim prostorom isprekidan je čudnovatim zaprekama i sumanutim gegovima koji tvore svijet potpuno drugačiji od „običnog”, a opet lako prepoznatljiv svima nama koji smo proživjeli i preživjeli zadnje tri godine".

Izložba je dio ARTUPUNKTURE – Zagreb art platforme – projekta Turističe zajednice grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:30