KIKI SMITH

Njujorška umjetnica koju fasciniraju tijelo i tjelesne tekućine, smrtnost i seksualnost

Kiki Smith

 Courtesy of the artist
U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti od danas se može pogledati izložba ‘Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith‘

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti od danas se mogu prvi put u Hrvatskoj vidjeti radovi Kiki Smith, ikone suvremene figurativne umjetnosti i kultne figure njujorške art scene.

Na izložbi "Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith" djela jedne od najvećih svjetskih umjetnica danas, stavljena su u dijalog s hrvatskim umjetnicama iz zbirke toga muzeja. Postav u autorskoj koncepciji Branka Franceschija povezuje dvije umjetničke scene u vremenu i prostoru: međunarodnu umjetničku zvijezdu koja je zbog naše kulturne izoliranosti kod nas izvan umjetničke scene praktički nepoznata, u lokalni javni diskurs uvode nama dobro poznate umjetnice.

Kiki Smith u svom se radu bavi temama kao što su ljudsko stanje, smrtnost i seksualnost, a posebna su joj fascinacija tijelo i tjelesne tekućine. Svojom inventivnom i tehničkim postupcima neopterećenom multidisciplinarnom praksom Kiki Smith je osamdesetih godina sasvim promijenila način na koji se predstavlja ljudsko tijelo i tjelesnost, a to se posebno odnosi na motiv žene te općenito onog što se u umjetnosti smatralo područjem ženskog stvaralaštva, kao što su motivi vezani uz snove, snoviđenja, čarobni, čarobnjački i intuitivni odnos prema stvarnosti, posebno prema prirodi.

Rođena je 1954. u Nürnbergu, u Njemačkoj, no još kao dijete preselila se s ocem, glasovitim kiparom Tonyjem Smithom i majkom pjevačicom Jane Lawrence u SAD. Uglavnom samouka, Smith od sredine 70-ih godina živi i radi u New Yorku. Izložba u NMMU donosi devetnaest njezinih radova koji dolaze iz SAD-a i Italije, ostvarenih u različitim medijima - skulpture, tapiserije, crteže, grafičke radove i skulpturalne instalacije - s radovima hrvatskih umjetnica iz muzejske zbirke, a riječ je o rasponu stvaralaštva od sto godina, od Slave Raškaj do Vlaste Delimar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:45