JEDAN OD PET KARTAŠA

Novi rekord na svjetskom tržištu umjetnina: Cezanne prodan za 250 milijuna dolara!

ZAGREB - Vrtlar Paulin Paulet i farmer Pere Alexander sjede za stolom i kartaju. Osvjetljenje u lokalnoj krčmi je slabo. Pored njih je napola dovršena boca vina. Ne gledaju jedan u drugoga već u karte, ta poznaju se cijeli svoj život. Portretira ih slikar Paule, kojeg također dobro poznaju, jer je i on iz Aix-en-Provencea, pa ne obraćaju puno pažnju na njega. Godina je 1893.

‘Sve se mijenja’

Teško je zamisliti što bi rekli da su mogli znati da ćeprizor koji Paule u tom trenutku portretira stoljeće i nešto kasnije postati najskuplja slika na svijetu.

Srušen je, naime, još jedan rekord na svjetskom tržištu umjetnina i pojavila se nova najskuplja slika na svijetu: jedna od pet verzija “Kartaša” Paula Cezannea prodana je za 250 milijuna dolara.

Time je uvelike premašena dosadašnja najveća cijena plaćena za umjetničko djelo: 140 milijuna dolara za sliku br. 5, 1948. Jacksona Pollocka.

Iako je slika “Kartaša” prodana još krajem 2011. godine, cijena se držala u tajnosti, te ju je tek ovih dana otkrio Vanity Fair. Slika nije prodana na aukciji, i zato se tek naknadno saznalo za ovu transakciju.

Cezanne je za ovu sliku koja se nalazi u svim pregledima povijesti umjetnosti, dakle, odabrao dvije figure koje je viđao u susjedstvu svojeg obiteljskog imanja kraj Aix-en-Provencea, gdje je uživao u, kako možemo vidjeti na njegovim pejsažima, toplim oker bojama. Iste je godine, kad je nastala slika, zapisao: “Danas se sve mijenja, no ne i za mene. Živim u svojem gradu i ponovno otkrivam prošlost na licima ljudi mojih godina”.

Bitka za sliku

“Kartaši” se ubrajaju u njegove najomiljenije teme. Ostale se verzije “Kartaša” nalaze u Metropolitan muzeju u New Yorku, u Museo d’Orsay u Parizu, na Courtauld institutu u Londonu i fondaciji Barnes u Philadelphiji. Ovo je bila jedina koja je ostala u privatnim rukama.

Iako su u bitku za sliku bili uključen i najveći trgovci svijeta, Larry Gagosian i William Acquavella (njihovo je nadmetanje navodno došlo do 220 milijuna dolara), slika je prodana kraljevskoj dinastiji države Katar koja je, kažu upućeni, među najvećim kupcima na svjetskom tržištu umjetnina.

Dosadašnji vlasnik slike bio je grčki brodovlasnik George Embiricos, koji je, poznato je, rijetko pristajao posuđivati sliku za izlaganje. Da prodaje sliku,“pustio je glas” među vodećim kolekcionarima.

Nije čudno da je u to uključio i dinastiju iz Katara koja je prema The Art Newspaperu prošle godine bila najveći kupac umjetnina na svjetskom tržištu, a želja im je konkurirati vodećim centrima kulture, Parizu i New Yorku.

Polazišna cijena

Na čelu je kupovine Al Mayassa, 28-godišnja kćerka katarskog vladara, koja je za Nacionalni muzej već ranije odabrala i važnija djela Warhola, Rohtka i Hirsta.

Nakon prodaje Cezannea, komentiraju trgovci, uvelike će se promijeniti tržište umjetnina, jer će se ova cijena uzimati za polazišnu. A Nicolai Iljine, savjetnik muzeja Guggenheim u New Yorku, cijenu tumači na sljedeći način: “Trenutačno nema puno remek-djela u prodaji, i velika je konkurencija za ona koja su ostala”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:39