IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

NULTA TOLERANCIJA DONATE PIZZI Priče o ljudima koji su umrli u proteklom desetljeću boreći se za svoje vrijednosti i slobode

 Donata Pizzi
„Svi ti ljudi, borci za svoje slobode, dio su mene i moji su suvremenici" kaže Donata Pizzi. "Namjera mi je odati im poštovanje fotografiranjem mjesta gdje su ubijeni."

Tri ulice: Ulica Lesnaja u Moskvi; Valdonica u Bolonji, ulica Barron u Barnwellu.

Četiri osobe: Anna Politkovskaja, Marco Biagi, Fiona i Francesca Pilkington.

Svaka od njih izgubila je život na tim mjestima tijekom prvih deset godina dvadeset i prvog stoljeća, stoljeća koje je započelo napadom na tornjeve u New Yorku. Ove žene su nezaboravni svjedoci smrti uzrokovanih netolerancijom. Donata Pizzi ih je ovjekovječila fotografijom kako bi priča ostala zapamćena, a diskriminacija i INTOLERANCE ZERO, fotografska je izložba, plod savjesti autora. Važnost ovog projekta prepoznali su mnogi ugledni kulturni centri kao što su Robert F. Kennedy Centar i Udruga Doppia Difesa, koji su ujedno i pokrovitelji projekta.

Ova izložba prikazana je u brojnim gradovima i na mnogim kulturnim manifestacijama, između ostalog i na Triennaleu u Milanu 2011. godine.

U sklopu ovogodišnjeg Festivala tolerancije izložba fotografija Donate Pizzi otvorena je u Galeriji 512 Talijanskog instituta za kulturu i može se pogledati do 11. svibnja.

Fotografije Donate Pizzi promišljaju o pitanju netolerancije kroz priče o ljudima koji su umrli u prvom desetljeću dvadeset i prvog stoljeća boreći se za svoje vrijednosti i slobode. Muškarci i žene poput Hine Saleem, pakistanske djevojke ubijene 11. kolovoza 2006., žrtve obiteljskog nasilja najužih članova obitelji (oca i brata) zbog neprihvaćanja Pakistanca za supruga, odabranog od stane obitelj.

Anthony Kaiser poginuo je u Naivashi, u Keniji, zbog javne osude korupcije vlade jer je branio prava kenijskih plemena. Eudy Simelane, 25-godišnji kapetan južnoafričke nacionalne nogometne momčadi, homoseksualca, koji je jedan od mnogih silovanih i ubijenih u mjestu Kwa Tema, u Gauteng, u Južnoj Africi, zbog javnog istupa.

„Svi ti ljudi, borci za svoje slobode, dio su mene i moji su suvremenici“ kaže Donata Pizzi. “Namjera mi je odati im poštovanje fotografiranjem mjesta gdje su ubijeni. Sva ta mjesta, vrlo su daleko jedno od drugog, ali vrlo blizu životu svakog pojedinca. Podsjetnik su na nedosljednosti i nasilje današnjeg doba koji nas vodi natrag u srednjem vijeku. Uvjerena sam da fotografijama prenosimo poruku, energiju i angažman tih velikodušnih i slobodnih ljudi, koji su Intolerance ZERO izložba organizirana je s ciljem senzibiliziranja i educiranja javnosti o pitanju tolerancije, kroz rasprave, susrete u školama, te proslavu dana 'Intolerance Zero Day'."

Donata Pizzi

Donata Pizzi je studirala u Londonu. Tijekom devedesetih godina, često putuje po Africi, Srednjoj Aziji i sjevernoj Europi. U isto vrijeme, radi kao novinar za prestižne novine. Od 1997. godine usmjerena je na talijansku kolonijalnu arhitekturu tridesetih godina. Rezultati ovog rada su objave u publikacijama Oltremarea (2001); Dodecaneso (2003); Cittànuove (2004). Izložba 'Passaggio al Moderno' za Triennale di Milano 2004., naknadno pod nazivom 'Cittàmetafisiche' predstavljena u Berlinu, Nagoyi, Tokiju, Rimu, Buenos Airesu, Moskvi, Minsku i Brestu. Među njezinim posljednjim radovima su knjiga “Roma in Africa“ (Donzelli 2007.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 19:48