Veliki fotovodič

Od Putina kao Hitlera do štakora od 4 cm: istražili smo što i po kojim cijenama možete kupiti na prodajnoj izložbi mladih umjetnika

Rad Doriana Horvatića

 Goran Mehkek/Cropix
Izložba Plati i nosi u HDLU-u predstavlja radove 50 umjetnika koje možete kupiti po povoljnim cijenama

I ove se godine, u predbožićno vrijeme, može pogledati hvaljena prodajna izložba mladih studenata Akademije likovnih umjetnosti (ovaj put samo iz Zagreba), u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. Prigoda da po pristojnoj cijeni kupite umjetničko djelo, i tako i sponzorirate umjetnike, ali i na zidovima imate ono što se vama sviđa. Dorian Horvatić izložio je, primjerice, printeve na kojemu bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu škarama reže jezik, ili Vladimira Putina koji salutira poput Hitlera. Cijene se, ovisno o tehnici, kreću od 1100 do 6700 kuna. Nije ga bilo u trenu dok smo obilazili izložbu, no na Instagram stranici stoji: "Nemojte sami sebe uzimati previše zaozbiljno, ništa ne vrijedi zapravo, uključujući i vaš ego".

image

Izložba Plati i nosi

Goran Mehkek/Cropix

Zapazila sam i nekoliko skulptura čiji je autor Leonardo Losciale. Iz Italije je, a svira u Zagrebačkoj filharmoniji. Nekoliko je monumentalnijih skulptura vrijednih svake pažnje, među njima su i tri muške glave koje, u bijesu, vrište.

image

Izložba u HDLU-u

Goran Mehkek/Cropix
image

Izložba Plati i nosi

Goran Mehkek/Cropix

Marcela Bencek slika, pak, suvremenu vrstu nadrealizma...

Susreli smo autoricu akvarela Moniku Sinković, apsolventicu ALU: "Generalno me zanima figuracija, želim postići prozračnost, lakoću, zato radim lazurnim nanosima. Ovo mi je dobra prilika, ljudi su zainteresirani, pitaju".

image

Monika Sinković

Goran Mehkek/Cropix

Jakov Pašalić, njezin kolega, kaže: "Prvi put izlažem, iako se treću godinu održava. Moji su neki motivi metafizički svjetovi, koji kroz grafiku pretočim i što je u mojoj glavi, kako vidim svijet. To je idealna prilika da pokažem što radim, uz kolege, svima preporučujem da dođu".

image

Jakov Pašalić

Goran Mehkek/Cropix

Izlaže, tik do njega, i Marija Kladarin: "Bavim se ponajprije skulpturama, iako i slikam i radim i grafike (primjerice kosturi su jedni od motiva, op.a.). Tu sam izložila i svoje reljefe, ispružene ruke, tukla sam glinu, tako su nastale". Grafike koštaju nešto više od tisuću kuna. Kako je došla do cijena, pitamo ju? "Nisam s profesorima o tome razgovarala, gledam kako drugi određuju cijene, ovisi o materijalu i dimenzijama, puno se toga uzima u obzir".

image

Marija Kladarin

Goran Mehkek/Cropix

Novost je ove godine da su na katu zreliji umjetnici, oni koji su na sceni već afirmirani. Među njima je i Luka Kušević, oklijeva, doduše, reći cijene. Podržava ovu manifestaciju, nada se boljoj budućnosti.

image

Luka Kušević

Goran Mehkek/Cropix

Domagoj Vuković, dalje, kaže: "Ovakve su izložbe uvijek dobra inicijativa, i to pozdravljam. Veže se na Cash & Carry na Akademiji, no za nastavnički odsjek, a ovdje izlažu odabrani umjetnici čitave ALU, kao i HDLU-a. Izlažem ilustracije, cijene su od 300 do 500 eura, radi se o originalima iz knjiga i slikovnica, među njima i Mariji Braut".

image

Dominik Vuković

Goran Mehkek/Cropix

Bilo mi je poznato ime Lore Elezović, sjetila sam se naknadno da je autorica murala Ježeva kućica. "Sretna sam što se odvija manifestacija, koje dosad nije bilo radi korone. Izlažem nekoliko motiva diplomskog rada, grafike, crteže u tušu, dio rajskih ptica, i platna s grafitima". Primjećujem minijaturu, koje su dimenzije: "Četiri puta sedam centimetara, najmanje ovdje. Svatko ima svoje cijene, ovisi o izvedbi, o tehnici, neki misle da su manji radovi jeftiniji, no meni ih je teže napraviti".

Nekoliko je upečatljivih radova Maria Romode, među onima su koje bih si najradije priuštila.

image

Lora Elezović

Goran Mehkek/Cropix

Prodajna izložba "Plati i nosi" okupila je 50 studenata ALU i 30 mladih umjetnika, članova HDLU, po izboru Akademije likovnih umjetnosti i Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a sve u želji za pokretanjem tržišta, stvaranjem novih prilika za mlade umjetnike, omogućavanjem nezamjenjivog iskustva prezentiranja i prodaje vlastitih radova široj publici te motiviranjem umjetnika za razvoj stvaralaštva.

image

Izložba u HDLU-u

Goran Mehkek/Cropix

Osim poticajnih mogućnosti za studente umjetnosti i umjetnike mlađe generacije, prodajna izložba "Plati i nosi" građanima omogućuje kupnju suvremenih umjetničkih radova, autora čije vrijeme dolazi, ali i izravnu komunikaciju s mladim umjetnicima s ciljem uspostave trajnijih veza. Posjetitelji na licu mjesta mogu kupiti odabrana umjetnička djela najboljih studenata i mladih umjetnika.

Na realizaciju ovog projekta potaknuo je uspjeh tradicionalne izložbe Cash & Carry koja se održava već sedamnaest godina na poznatom Jabukovcu na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagreb.

Uz svoje radove mladi umjetnici svaki dan stoje, do 23. prosinca, od 10 ujutro do 21 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:01