IN MEMORIAM - MIODRAG B. PROTIĆ

Odlazak najutjecajnijeg čovjeka na umjetničkoj sceni bivše države

Bio je osnivač i dugogodišnji ravnatelj beogradskog Muzeja savremene umetnosti

Miodrag B. Protić, legendarni osnivač i prvi direktor Muzeja savremene umetnosti, preminuo je u Beogradu u 93. godini.

Protić je slovio za jednog od najutjecajnijih teoretičara, povjesničara umjetnosti i kritičara jugoslavenske moderne i suvremene umjetnosti, a bio je i vrlo cijenjeni slikar. “Djelovanje Miodraga B. Protića ostavilo je dubok trag na kulturnoj i umetničkoj sceni Jugoslavije i Srbije u drugoj polovini 20. veka”, navodi se, među ostalim, u priopćenju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu kojim je Protić rukovodio od 1965. do 1980. godine.

Autor velikih izložbi

Kao prvi čovjek tog muzeja i autor njegovih najznačajnijih izložbi (“Počeci jugoslovenskog modernog slikarstva”, “Treća decenija: Konstruktivno slikarstvo”, “Nadrealizam, postnadrealizam, socijalna umetnost” i dr.) Protić je, ističu u MSUB -u, “afirmirao Muzej savremene umetnosti kao ustanovu od posebnog značaja u valorizovanju i postavljanju jugoslovenske umjetnosti na mapu svetskih umetničkih zbivanja”. Danas taj muzej, što je najvećim dijelom zasluga Protića, raspolaže najreprezentativnijim djelima umjetnika koji su u prošlom stoljeću stvarali na prostorima jugoistočne Europe.

Cijenjeni umjetnik

Protić je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, učio je slikarstvo kod Jovana Bjelića i Zore Petrović, a kasnije se školovao i u Americi, Italiji i Francuskoj. Potaknuo je osnivanje Moderne galerije i otkupljivao brojne umjetničke radove od najvećih umjetnika tog vremena. Ipak, najviše je bio posvećen svom slikarstvu i izlagao je na mnogobrojnim izložbama i u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:34