FRANCUSKI PAVILJON

OHO FILMOVI Retrospektiva najznačajnije slovenske neoavangardne grupe

Naško Križnar: Projekt 6 (1969.)
Grupa OHO razišla se nakon velike izložbe 'Information' u njujorškoj MoMA-i 1970.

ZAGREB - Otvorenje retrospektivne izložbe filmova najznačajnije slovenske neoavangardne grupe OHO održat će se u nedjelju, 9. travnja u Francuskom paviljonu od 19 sati. Bit će prikazani filmovi autora Naška Križnara, Iztoka Geistera Plamena, Marjana Cigliča, Davida Neza i Marka Pogačnika, snimani u razdoblju od 1963. do 1971.

OHO je slovenska konceptualna neoavangardna grupa koja je bila aktivna od 1962. do 1971.g. Započela je kao Kranjska grupa (1962. – 65.), zatim OHO pokret (1965. – 68.), a potom OHO grupa (1969. – 71.). Središnji članovi grupe bili su Marko Pogačnik, Iztok Geister Plamen i Marjan Ciglič. Uskoro se grupa proširila te su došli i Milenko Matanovic, Andraž Šalamun, Tomaž Šalamun, David Nez, Matjaž Hanžek, Naško Križnar, Vojin Kovač Chubby, Aleš Kermavner, Franci Zagoričnik, uz druge bliske suradnike. „OHO manifest“ objavljen je 1967. g. u studentskoj publikaciji „Tribuna“. Ime grupe je došlo od stapanja riječi „uho“ i „oko, što je označavalo potrebu za ujedinjavanjem osjećaja za novi pogled nas svijet (blizak filozofiji reizma) i želji da će se ta ne-nasilna, transformativna kvaliteta nadići na racionalnim, modernim svijetom. Reizam je pokušaj prelaska s antropocentričnog pogleda na svijet na svijet stvari, gdje su sve na istom hijerarhijskom nivou jer je svaka za sebe jedinstvena.

Članovi grupe stvarali su vizualnu i konkretnu poeziju, objavljivali OHO publikacije, izvodili performanse, akcije u urbanim prostorima, i mogu se u tome aspektu povezati s drugim srodnim praksama poput Fluxusa. Prva faza njihova rada povezana je s filozofijom reizma. Druga se može povezati s Arte poverom, body artom, performansom, eksperimentalnim filmom, land artom, intervencijama u prirodi. Treću fazu njihova rada karakterizira transcendentalni konceptualizam. Kasnije, 1971.g., kada su članovi grupe OHO prekinuli sa zajedničkim aktivnostima, Pogačnik je osnovao grupu Obitelj iz Šempasa.

Na izložbi u Francuskom paviljonu prikazat će se filmovi raznolike tematike koji komentiraju društvo i problematiku vremena u kojem je grupa OHO stvarala, prikazuju njihove projekte u prirodi i urbanim prostorima („Triglav“, 1968.; „Poletni projekti“, 1969. – 1970.), a članovi grupe stvarali su i eksperimentalne i animirane filmove.

Grupa OHO razišla se nakon velike izložbe 'Information' u njujorškoj MoMA-i 1970.

Ova zagrebačka izložba, koja će biti otvorena do 22. travnja, ekskluzivan je uvod u veliku retrospektivu grupe koja će se održati u Centre d'Art Contemporain Geneve i u MAMCO-u (Musée d'art moderne et contemporain) u Ženevi 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:24