STREAMING S ULICE

'ON NAS NEĆE PODIJELITI' Shia LaBeouf pušten iz zatvora nakon jučerašnjeg uhićenja i nastavlja svoj 4-godišnji perfomans posvećen Trumpu

 Marvin Lynchard / CC BY 2.0 Wikipedia

Američki glumac Shia LaBeouf vratio se danas svom umjetničkom projektu posvećenom predsjedničkom mandatu Donalda Trumpa, nakon što je jučer uhićen na mjestu performansa pod optužbom da je verbalno napao i maltretirao jednog 25-godišnjaka. Navodno, glumac je "gurnuo" jednu osobu.

Tijekom ovog tjedna LaBeouf na specifičan se način obračunao s bijelačkim rasistom koji se pojavio na performansu sa svojom propagandom. Naime, glumac ga je ušutkao vičući mu slogan: 'He will not divide us' ('On nas neće podijeliti').

Taj je slogan ključan element LaBeoufovog projekta koji je započeo na dan predsjedničke inauguracije Donalda Trumpa. LaBeouf je tada pozvao ljude da dođu izgovoriti taj slogan, koliko god puta žele, ispred kamere koja je postavljena na zid ispred Muzeja pokretne slike u New Yorku.

Glumac je zamislio da njegov participativni performans traje neprestano četiri godine, ili koliko već bude trajao Trumpov mandat, te da bude otvoren svima, 24 sata dnevno, sedam dana tjedno.

Uhićenje LaBeoufa (u sredini, s kapom) na mjestu prosvjednog performansa

Glumčevo sudjelovanje na performansu jučer ujutro prekinula je njujorška policija, koji su odveli LaBeouf u pritvor, ali je pušten uz jamčevinu nakon nekoliko sati i treba se pojaviti na sudu 4. travnja.

Shia LaBeouf se već nekoliko godina bavi umjetničkim projektima baziranim na performansu, surađujući s finskom umjetnicom Nastjom Säde Rönkkö i Englezom Lukeom Turnerom koji je 2011. objavio svoj 'Metamodernistički manifest'.

U filmskoj karijeri bile su mu zapažene uloge u filmovima 'Disturbia', 'Surf's Up', 'Transformeri', 'Nimfomanka', te u četvrtom filmu franšize o Indiana Jonesu.

Marvin Lynchard / CC BY 2.0 Wikipedia

Na filmskom festivalu u Berlinu 2014. LaBeouf je izazvao pažnju kada se pojavio na crvenom tepihu sa smeđom papirnatom vrećicom na glavi, na kojoj je pisalo 'Više nisam slavan'.

Wikipedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:05