JAVNI PROSTOR ZAGREBA

Paviljon na Zrinjevcu je sjajan. I treba nam više takvih radova. Kao i sjekire na Dolcu

Rad Ivane Franke

 Goran Mehkek/Cropix
Rad Ivane Franke dao je suvremeno lice zagrebačkom parku. A Paulina Jazvić je pokazala svoj rad u subotu ujutro na placu

Kada sam vidjela anketu koja je pitala je li trebalo dati toliko i toliko novca za skulpturu Ivane Franke koja stoji na Zrinjevcu, kao i komentare koji su uslijedili, postalo mi je nekako žao tog javnog sramoćenja umjetnosti. Druge se investicije ne preispituju, no umjetnost je sve češće na javnom stupu srama. Da, trebalo je, toliko i toliko novca, investirati u umjetnost, trebali bismo još i više.

Nije me oduševio kroz godine svaki rad Ivane Franke, tanka je granica između hermetičnosti i dosade. No, rad koji je postavila na Zrinjevcu, i privremeno prikrila paviljon, sjajan je na nekoliko razina. Jedna je od želja bila postaviti pitanje koliko paviljon koji datira na kraj 19. stoljeća, doživljavamo zdravo za gotovo svakodnevno prolazeći pokraj njega. I uspjela je. Potom, Zrinjevcu je dala neke druge vizure, jedno drugo i suvremenije lice. Postavila je u javni prostor rad koji govori o duhu vremena, o činjenici da živimo u 2023. godini, i to likovnim jezikom koji pripada godini u kojoj živimo. Rad je organizirala Lauba u sklopu Artupunkture, a jedna je od verzija ovog paviljona ranije i dobila i priznanje (u sklopu Yokohama Trijenala, uvrštena je na popis platforme ARTSY kao jedna od 10 najboljih instalacija u javnom prostoru te, 2020. godine).

image

Rad Pauline Jazvić na Dolcu

Habljak Matija

U sklopu Artupunkture u Zagrebu je izvedeno još poprilično zanimljivih radova, reklo bi se da je riječ o najboljem izdanju dosad. Uz ostalo, u parku nazvanom po slavnoj umjetnici Bauhausa Otti Berger, Kata Mijatović postavila je instalaciju u sklopu koje se čuje pjev baranjskih ptica (umjetnica je bila naime iz Baranje).

Potom, Institut Tomislava Gotovca i MSU zajedno su izveli građane na Ilicu kako bi rekreirali poznati rad ovog umjetnika. U tunelu Grič je instalacija skupine autora. U sklopu pop up izložbi, Paulina Jazvić koja je u subotu ujutro na Dolcu, na tri sata izložila - sjekire, koje daju naslutiti osjećaj prijetnje (rad This is not another party izvorno je pokazan u Pogonu Jedinstvo). Bile su zanimljive i reakcije okolnih prodavača i prodavačica - jedna je ponudila svoj med, uz izreku "Sjekiru u med".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:00