SVEČANOST U MALOM LOŠINJU

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na otvorenju Muzeja Apoksiomena

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na otvorenju Muzeja Apoksiomena
 Damir Škomrlj / Novi List / EPH / Damir Škomrlj / Novi List / EPH

U Malom Lošinju počela je u subotu u 20 sati svečanost otvorenja Muzeja Apoksiomena, a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će otvoriti muzej, izjavila je uoči početka svečanosti kako će novouređeni muzej pridonijeti produženju turističke sezone i Mali Lošinj upisati na kulturnu kartu svijeta.

"Impresionirana sam i drago mi je da smo se uspjeli izboriti da Apoksiomena vratimo u Mali Lošinj. Mislim da će otvorenje ovoga muzeja pridonijeti produženju turističke sezone i da je Mali Lošinj već postavio na kulturnu mapu svijeta", rekla je predsjednica Republike.

Novouređeni Muzeji Apoksiomen u Palači Kvarner tu statuu, pronađenu u podmorju između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja, "vraća kući".

Muzej predstavlja spoj antike i modernoga doba u kombinaciji sa specifičnostima podneblja lošinjskoga arhipelaga.

Damir Škomrlj / Novi List / EPH / Damir Škomrlj / Novi List / EPH
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na otvorenju Muzeja Apoksiomena

Pretpostavlja se da je antički brončani kip atleta, visok 192 cm, 'završio' u moru početkom 1. stoljeća zbog jaka nevremena i opasnosti od prevrtanja broda ili kao žrtva bogovima za siguran nastavak putovanja kroz Osorski kanal.

Damir Škomrlj / Novi List / EPH / Damir Škomrlj / Novi List / EPH
Ministar kulture Hasanbegović na otvaranju Muzeja Apoksiomena

Nakon što ga je 1996. kod otočića Vele Orjule 1996. pronašao i fotografirao belgijski turist Rene Wouters, nalaz je dvije godine kasnije prijavljen hrvatskome Ministarstvu kulture.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:49