RADOVI U TIJEKU

PROJEKTI KOJI ĆE ZADAR PRETVORITI U SUVREMENU KULTURNU MEKU Kneževa palača postaje mega muzej, a bastion Citadela teatar

'Muzej 2 palače' potpisuju zagrebački arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, a obnovu gradskog bastiona arhitektonski tim iz Ljubljane

U rujnu iduće godine Zadar će dobiti svoju suvremenu kulturnu meku. Uređenje i obnova Kneževe palače u tijeku je gotovo godinu dana i polako se nazire ruho novog prostora. Projekt Kneževe palače, koja je dio projekta “Muzej 2 palače” arhitektonskog tima Iva Letilović i Igor Pedišić, financira se iz strukturnih fondova. Vrijednost projekta obnove iznosi 37,700.000 kuna. Zadar, koji se posljednjih godina vinuo među razvojno vodeće gradove u Hrvatskoj te je top turistička destinacija, dobit će time značajnu injekciju i u području kulture. Također, ovih je dana završen arhitektonsko-urbanistički natječaj za uređenje prostora bastiona Citadela, čija će realizacija također pridonijeti kulturnoj ponudi Zadra. Naime, unutrašnji perivoj dobit će scenski prostor i gledalište, a obnovit će se zaštićena kulturna dobra.

Autori projeka “Muzej 2 palače” Iva Letilović i Igor Pedišić bili su i autori projekta Kneževih krletki, interpoliranih privremenih izložbenih dvorana u devastiranom prostoru Kneževe palače. Istovremeno s projektom Kneževih krletki radili su na projektu “Muzeja 2 palače”, projektu rekonstukcije i dogradnje sklopa Kneževe i Providurske palače, jedne od rijetkih povijesnih cjelina unutar poluotoka koja je ostala nerazorena tijekom bombardiranja u Drugome svjetskom ratu.

Autori projeka 'Muzej 2 palače' Igor Pedišić i Iva Letilović

Ipak, za natječaj za strukturne fondove svoj su projekt razdvojili u dva dijela. Prvom fazom projekta, obnovom Kneževe palače, grad Zadar iduće će godine dobiti dugoočekivani prostor za povremene izložbe, koncertnu dvoranu, dvoranu sa stalnim postavom, multimedijalnu dvoranu, videogaleriju te malu scenu na otvorenom. Dovršetkom prve faze Kneževa palača će, nakon što je više od dva desetljeća bila izuzeta iz života grada, ponovno postati kulturna platforma koja omogućava odvijanje različitih događanja.

- Programski karakter prve faze bliži je ideji kulturnog centra nego muzeja. Tek dovršetkom druge faze i obnovom Providurove palače, koja će, nadamo se, doći na red nakon prve, sklop će dobiti i muzejski karakter. Na gotovo 2600 četvornih metara izložbenog prostora smjestit će se tada najvredniji eksponati Muzeja grada Zadra, Galerije umjetnina, Prirodoslovnog i Etnološkog muzeja, muzeja koji danas egzistiraju objedinjeni u krovnu instituciju pod nazivom Narodni muzej - objašnjava Iva Letilović.

Druga faza projekta predviđa jednu zanimljivu suvremenu interpolaciju - zmijolike forme.

Obilazak muzeja započinjat će iz ulaznog halla, natkrivenog nekadašnjeg vanjskog dvorišta. Iz ulaznog halla posjetitelji će se uspinjati u ostakljeni zmijoliki hodnik utisnut u krovove palače te će se s krovne šetnice spuštati u jedan od četiri muzeja integrirana u dvije palače.

- Planira se poduzetan muzej koji bi vlastitim prihodima pokrivao od jedne četvrtine do jedne trećine svojih godišnjih potreba, a to mogu samo najatraktivniji kulturni projekti - kaže arhitektica.

Osnovna struktura palača ostat će gotovo netaknuta, a jedine veće intervencije izvedbe su novoga “spojnog hodnika”, novih izložbenih dvorana, koje omeđuju najveći atrijski prostor i omogućavaju neometano povezivanje postojećih krila Providurove palače, no sve je dio druge faze projekta.

- 'Umetanjem' zmijolikog staklenog hodnika riješit će se problem vertikalne komunikacije kroz muzej, a istovremeno će njegova osnovna građevinska struktura ostati sačuvana - objašnjava Iva Letilović.

Nakon II. svjetskog rata Kneževa palača bila je sjedište različitih kulturnih institucija grada Zadra. Providurova palača smještena je na istočnoj strani kompleksa, a osnova tog najvećeg funkcijom povezanog bloka u gradu nastala je još 1607. godine. Tijekom Domovinskog rata nekoliko je topovskih granata pogodilo sjeverno i zapadno krilo Kneževe palače, zbog čega su u njoj uništeni Velika i Mala koncertna dvorana Glazbene škole “Blagoje Bersa”, kao i dvorana KUD-a “Petar Zoranić”. Palača je 2011. godine građevinski obnovljena, no ostala je pusta. Unutar amfilade dvorane Kneževe palače nastaju spomenute izložbene “krletke”.

Drugi projekt koji čeka Zadar, onaj za Citadelu, također je vezan uz kulturu, vrijedan 12 milijuna kuna. Rad ljubljanske tvrtke "MultiPlan arhitekti" osmislio je kako će izgledati plato Citadele, na kojem će se prema ideji HNK Zadar urediti otvorena pozornica s gledalištem od oko 500 mjesta.

Plato Citadele na kojem će se prema ideji HNK Zadar urediti otvorena pozornica s gledalištem od oko 500 mjesta

No, neki stručnjaci s kojima smo razgovarali žale što projekt za bastion nije bio ambiciozniji. I da se provođenjem arhitektonskog natječaja za uređenje Citadele nije iskoristila prilika da se iznjedri projekt koji će donijeti nove prostorne kvalitete te omogući korištenje iznimnog prostora na više načina. Naime, programski okvir natječaja bio je postavljen vrlo ziheraški, uvažavajući samo diskurs povijesnih slojeva, dok je opseg mogućih suvremenih arhitektonskih intervencija sveden na minimum.

Monumentalni sklop Kneževe i Providurove palače

Kneževa i Providurova palača čine monumentalni građevinski sklop koji se nalazi u istočnom dijelu zadarskog poluotoka, u kojem su kroz povijest bile smještene institucije gradske i pokrajinske vlasti. Srednjovjekovna osnova Kneževe palače dijelom je sačuvana, naročito u sjevernom krilu gdje su pronađeni arhitektonski elementi romaničkog stila, a građevina je konstantno proširivana. Obnavljajući palaču za potrebe stanovanja obitelji austrijskog guvernera Dalmacije i Boke kotorske, baruna Thomasa de Bradyja, arhitekt Zavoreo temeljito je pregradio srednjovjekovnu palaču, a obnova je izvedena u novom, klasicističkom stilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:38