VELIKA IZLOŽBA U PARIZU

Radovi Ivana Picelja u Grand Palaisu

“Za mene priroda nije pejzaž, već dinamizam vizualnih snaga”, smatra velika britanska umjetnica optičke umjetnosti Bridget Riley, čija djela na aukcijama danas dosežu i do dva milijuna dolara. “Jedina stabilna stvar je pokret”, govorio je pak kinetički umjetnik Jean Tinguely, čija je najpoznatija skulptura ona koja je uništila samu sebe, a zove se “Posveta New Yorku”. “Konstruktivistički smjer u umjetnosti ne može egzistirati bez politike, to nije l’art pour l’art” rekao je naš Ivan Picelj.

Radovi ovih autora naći će se na izložbi koja se otvara u Grand Palaisu 10. travnja i trajat će dva mjeseca. Izložbi je naziv “Dinamo. Stoljeće svjetla i pokreta u umjetnosti. 1913. - 2013. godina”.

Početne godine zastupaju djela velikog Marcela Duchampa, koji je izmijenio lice umjetnosti, zatim Františeka Kupke, Aleksandera Caldera i drugih. Od suvremenih autora vrijedi istaknuti Anisha Kapoora, dok će japanska autorica Fojiko Nakaya za izložbu osmisliti jednu od svojih skulptura koje gradi uz pomoć magle. Pitanje prostora i svjetla u umjetnosti kao umjetničku temu prva je prepoznala, navode organizatori, galeristica Denise René (nedavno je preminula u stotoj godini), koja je bila i galeristica našemu Ivanu Picelju. Ona je 1955. godine organizirala izložbu “Pokret”. Tom se temom bavila i danas nezaobilazna izložba “The Responsive Eye” u njujorškoj MoMA-i (sudjelovao je i naš Miroslav Šutej). U Parizu će biti izložen Piceljev rad C-3-II iz 1964.-66.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:01