OSUDE STIŽU SA SVIH STRANA

RASISTIČKI ISPAD SLAVNE UMJETNICE Marina Abramović Aboridžine nazvala dinosaurima

 Tomislav Krasnec / CROPIX

Umjetnica Marina Abramović izazvala je buru reakcija na internetu ovaj tjedan nakon što je u javnost procurio djelić iz njezine autobiografske knjige ‘Walk Through Walks’ koja treba tek izaći. U tom je dijelu, naime, australske Aboridžine usporedila s dinosaurima zbog čega su je optužili za rasizam.

Abramović se na svom profilu na Facebooku ispričala i obećala da će ukloniti taj odlomak iz memoara, no to nije spriječilo korisnike interneta da nastave s osudama.

Odlomak je forografirala i na Instagramu objavila likovna kritičarka Rachel Metzler, a nije trebalo previše vremena da se pojavio hashtag #TheRacistIsPresent (‘rasist je prisutan’).

Opisujući posjet Australiji 1979. godine, Abramović piše: ‘Aboridžini nisu samo najstarija rasa u Australiji, oni su najstarija rasa na planeti. Izgledaju poput dinosaura. Stvarno su neobični i drugačiji i treba se ponašati prema njima kao prema živom blagu. (…) Za zapadnjačke oči izgledaju grozno… Imaju golemi torzo (samo jedan od loših ishoda njihova susreta sa zapadnom civilizacijom je prehrana bogata šećerima koja ih napuhuje) i noge poput štapova.’

Umjetnica je ranije australskim medijima govorila o dubokom poštovanju koje osjeća prema Aboridžinima te kako su utjecali na njezinu percepciju umjetnosti, piše Mashable. U isprici je između ostalog napisala:

‘Opis sadržan u ranoj, neredigiranoj verziji moje knjige izvađen je iz mojih dnevnika i odražava moju prvu reakciju na susret s tim ljudima još 1979. Ne predstavlja razumijevanje niti poštovanje prema Aboridžinima koje sam stekla kroz vrijeme provedeno s njima, a koje i danas nosim u srcu.’

Umjetnica i Aboridžinka Rebekah Raymond objavila je odgovor u časopisu Catalogue gdje kaže: ‘Ovo je klasičan primjer nečega što nije isprika. Ona se nije ispričala, jer jednostavno ‘oprostite’ nije dovoljno. Odrekla se odgovornosti pripisujući te riječi ‘ranom, neredigiranom’ dokazu kao da su se riječi same tamo našle i kao da ih nije sama svjesno napisala. Pokazala je da cijeni svoje dnevničke zapise više nego Aboridžine.’’

Slično je reagirala i umjetnica Katie West koja je australsko izdanje Guardiana rekla da je odlomak ‘savršen primjer neprestanih posljedica kolonizacije’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:50