POVRATAK IZ ZABORAVA

REAVALORIZACIJA AUGUSTINČIĆEVOG DJELA Povratak iz zaborava omiljenog Titova kipara

Europa će financirati s tri milijuna eura bespovratnih sredstava projekt Studio Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, čime će kiparski opus jednog od najvećih hrvatskih kipara prošlog stoljeća napokon moći biti predstavljen u reprezentativnom prostoru.

Studio koji bi trebao imati višenamjensku funkciju niknut će na mjestu sadašnjeg depoa postojeće Galerije Antuna Augustinčića u kojoj se čuvaju djela koja je kipar ostavio svom rodnom mjestu.

Vijest nije iznenađujuća, prije svega zbog činjenice što su i do sada muzealci iz Hrvatskog zagorja pokazali izvanrednu spremnost, ali i znanje, kako bi došli do sredstava iz europskih fondova. Goranka Horjan, voditeljica izrade tog ambicioznog projekta i bivša ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, već je 2006. godine unosila prijedloge u bazu razvojih projekata, a godinu dana kasnije su odobrena prva sredstva za projekt CRAFTATTRACT.

Duge pripreme

Slijedila je suradnja s Europom u Velikom Taboru i Krapini, a Horjan je dobila i nagradu za najboljeg menadžera u poslovnom kulturnom turizmu.

“Projekt se intenzivno pripremao dvije godine da bi udovoljio kriterijima natječaja za poslovnu i turističku infrastrukturu. Riječ je o gradnji nove muzejske čuvaonice Galerije Antuna Augustinčića pod nazivom Studio GAA, tj. o zahtjevnom projektu koji predviđa rušenje starog objekta u središtu grada Klanjca te gradnju novog višenamjenskog prostora.

Skulptura pred UN-om

Ondje će biti zatvoreni i otvoreni muzejski depo, restauratorska, stolarska i fotografska radionica, prostor za povremene izložbe, digitalni katalog i arhiv te multimedijalna polivalentna dvorana”, kaže Goranka Horjan.

Augustinčić je rođen u Klanjcu, a njegova su djela postavljena širom svijeta, poput konjaničke skulpture Mir koja je ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku. Skulptura Rudar je postavljena ispred zgrade Međunarodnog ureda rada u Ženevi, a spomenik žrtvama fašizma u Adis Abebi, dok je Augustinčićev spomenik Seljačkoj buni u Stubici.

Horjan se nada i da će projekt na neki način ponovno vratiti u središte interesa javnosti značajnog kipara koji je, međutim, na našim prostorima pomalo zaboravljen, a nekad je slovio za omiljenog umjetnika Josipa Broza kojeg je više puta i portretirao.

Pripreme za realizaciju tog velikog projekta, prije svega komplicirani posao oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, velikim su dijelom završene, Grad Klanjec otkupio je nekretnine, a prostor darovao Muzejima.

Nova radna mjesta

Dobra suradnja s lokalnom zajednicom i gradonačelnicima Željkom Kolarom i potom Zlatkom Brlekom bila je preduvjet za rješavanje problema i kad je riječ o pitanju prilaznih putova u vlasništvu udruga i komunalnog poduzeća. Stoga će novi objekt osim Galerije koristiti Grad i razne udruge koji će sudjelovati kao partneri u planiranim aktivnostima.

Kako ističe Goranka Horjan, Studija izvodljivosti potvrdila je isplativost toga projekta jer osim povećanja broja posjetitelja u Klanjcu, a time i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta, predviđa sadržaje kojima se podižu kompetencije domaćeg stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:24