NASTUP NA BIJENALU

'Sad nije vrijeme za pojedini talent već za zajedničke akcije'

Slavni britanski arhitekt David Chipperfield ove je godine na čelu 13. Venecijanskog bijenala.

Nacionalnim izbornicima zadao je temu “Zajedničko tlo” i od njih traži, među ostalim, da pokažu “arhitekturu koja nije samo demonstracija vlastitog talenta, već je i sredstvo za ujedinjenje arhitekata u odgovornosti”.

Dakle, odgovornost arhitekata.

Početna inspiracija

U toj je rečenici naš izbornik Tomislav Pavelić pronašao svoju početnu inspiraciju: - Danas nije trenutak za pojedini talent, već za zajedničke akcije i zajedničku odgovornost. Vrijeme je za raspravu, za pokušaj nalaženja rješenja za točku u kojoj se našla naša struka. Naime, aktualna dramatična zbivanja i u Hrvatskoj i u velikom dijelu svijeta pokazuju nespremnost arhitekture da ih slijedi, da odgovori na konkretne prostorne probleme. Zato raspravu treba vratiti na početak, na ljude - kaže Pavelić.

Iako Hrvatska ima jako dobru generaciju arhitekata koji grade, ponajviše onu koja je sad u svojim tridesetim godinama, izbornik se odlučio za aktivizam. Dobra arhitektura, kaže, neće biti negirana, no vrijeme je da se danas postave fundamentalna pitanja.

Prije odabira za Bijenale nije poznavao članove ove grupe, no od samih početaka prati njihov rad. Svidjelo mu se to što djeluju izvan “laboratorijskog” teorijskog okvira, što izlaze na ulice, reagiraju na lokalna zbivanja. Pulska se grupa, naime, bavila u svojim istupima i prostorima napuštene pulske vojne zone i poluotokom Muzil.

- Tomislav Pavelić svojim je konceptom najbolje pogodio ono što je izbornik Bijenala želio, dijalog s sredinom, društveni kontekst, aktivizam naspram grada. I još se događa izvan glavnog grada, u Puli - kaže arhitekt Krešimir Rogina o tome zašto je peteročlani žiri odabrao baš Tomislava Pavelića za izbornika.

Pet koncepcija

Točan se koncept nastupa još ne zna, Bijenale počinje u kolovozu, no, kako ističu iz Pulske grupe, svojim će nastupom odati počast svim drugim aktivistima koji su se “borili ili se bore za Varšavsku, Srđ, Marjan...”, a također su pozvali brojne goste, među kojima su i fotograf Boris Cvjetanović te umjetnik Siniša Labrović.

Ove je godine prvi put žiri birao izbornika i njegov koncept, do sada je praksa bila da izbornika direktno bira ministar kulture. Prijavljeno je bilo pet koncepcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:42