DUBROVAČKI UMJETNIK

Šest desetljeća rada Josipa Pine Trostmanna: ‘Njegova umjetnost je mjesto čežnje, ljepote, veselja, ali i sjećanja‘

Slijeva: Mato Franković, Andrea Batinić, Josip Pino Trostmann, Nina Obuljen-Koržinek i Tonko Smokvina

 Miho Skvrce/ugd/

Dubrovački akademski slikar, likovni pedagog i ovogodišnji dobitnik Nagrade Dubrovnika za životno djelo, Josip Pino Trostmann, otvorio je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik obljetničku i retrospektivnu izložbu "Vatrena paleta Pinove jeseni". piše Dubrovački vjesnik. Izložba koja je otvorena povodom 60 godina autorova stvaralaštva prikazuje Trostmannov stvaralački put od šezdesetih godina do danas.

Okupljene je pozdravio ravnatelj Umjetničke galerije Tonko Smokvina koji je napomenuo kako je umjetnik učio od velikana slikarstva poput Iva Dulčića i Antuna Masle te da je Trostmann član trećeg dubrovačkog trolista.

- Njegova djela krase brojne privatne i nacionalne zbirke, riječ je bogatom stvaralaštvu, a slikar nas je iznova počastio svojom paletom boja. Ostavio je neizbrisiv trag, kako u dubrovačkom tako i u hrvatskom slikarstvu i šire. Za razliku od umjetnikovih prethodnih retrospektivnih izložbi, ova izložba daje uvid i presjek Trostmannovog pedagoškog rada kojemu sam i sam sudionik. Zahvaljujem mu na svemu jer je nama mladim slikarima postavio snažne temelje, poučio nas koje sve izazove nosi život umjetnika. Izložba broji skoro 120 djela postavljenih na dva kata zgrada Umjetničke galerije, izložbu prati i katalog na 200 stranica čiji dizajn potpisuje Maro Krile, a za postav su zaslužni sam Trostmann i kustosica izložbe Andrea Batinić. Ne sumnjam kako će nas u budućnosti autor razveseliti novim djelima i ovakvim izložbama, uvodno je rekao ravnatelj UGD-a zahvalivši na potpori Ministarstvu kulture i medija te Gradu Dubrovniku.

Na izložbi je također predstavljena bogata dokumentacija iz života umjetnika, kao i video s intervjuom umjetnika o njegovom likovnom stvaralaštvu.

image

Izložba u Dubrovniku

Miho Skrvrce/ugd/

Kustosica izložbe Andrea Batinić naglasila je kako Trostmann izravno nastavlja dubrovačku likovnu tradiciju.

- Josip Pino Trostmann jedan je od ‘dubrovačkijih‘ suvremenih hrvatskih slikara koji je zauzeo važno mjesto u dubrovačkoj umjetnosti. Kroz njegovih šest desetljeća stvaranja stvorio je osebujan slikarski rukopis i to kroz svoju osebujnu osobnost. Mnogi su povjesničari umjetnosti pisali o njegovom stvaralaštvu pa mi je iznimna čast da sam imala priliku za suradnju s Trostmannom. Citirat ću akademika Luka Paljetka koji je rekao kako je "Trostmann likovni pjesnik Dubrovnika". Tematika Trostmannovog slikarstva je krajolik koji ga okružuje, tu su njegovi motivi kojima je dosljedan čitav niz godina - od početka svog put stvaranja. To su dubrovačka kamena arhitektura, gradske zidine, vrtovi, tarace, dvorišta, dalmatinska flora i fauna, perivoji, tarace, odrine i sjenice... Osim što je ustrajan u svojim motivima i tematici, tu je i unošenje obilja svjetlosti u svakom njegovom djelu. Josip Pino Trostmann je slikar kolorist, izdanak dubrovačke kolorističke tradicije, a najdraže boje su mu žuta, narančasta, plava, zelena... Njegov slikarski put krenuo je s figurativnim kompozicijama, stvorio je radove impresionističke naravi na granici s apstrakcijom. Osim što je stvorio unutarnji dijalog sa svojim rodnim gradom, stvara slike mrtve prirode koje su vrlo emotivne. Zanimljivo je koliko je unio života i obilja svjetlosti u svojim slikama mrtve prirode. Trostmann je jedan od poetičnijih suvremenijih likovnih umjetnika koji donosi toliko pozitivne energije i vedrine... Kad pogledamo njegov put, Trostmannova umjetnost je mjesto čežnje, ljepote, veselja, ali i sjećanja, naglasila je Batinić.

Trostmann je zahvalio zaista brojnoj publici na dolasku, ali je zahvalio i cijeloj ekipi Umjetničke galerije koja je pomogla u postavljanju izložbe. Potom je nekoliko riječi rekla i ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek.

- Kao Dubrovkinju pratili su me motivi Pina Trostmanna, kao i njegova vizija i njegovo slikarstvo i njegove interpretacije tih motiva kroz cijeli život, kao i mnoge od vas. Koliko god se svatko od nas mijenja, koliko se autorski opus umjetnika kroz stvaranje i život mijenja, lijepo je kad možete pratiti jednu nit kojim gledate razvoj umjetnika i publike, a u tome je Trostmann kao umjetnik i kao građanin na poseban način povezan s ovim gradom. Čestitam na ovako velikoj obljetnici! Želim zahvaliti gosparu Trostmannu na doprinosu hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Iako je posebno vezan za ovaj grad, percepcija njegovog rada daleko je nadišla granice ovog grada i naše domovine. Gospar Trostmann, nastavite stvarati na radost vaše publike, ali i na radost Vas samih kao umjetnika, kazala je Obuljen-Koržinek.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo što može sudjelovati u otvorenju Trostmannove izložbe.

Kreativna i nepresušna veličina Josipa Pina Trostmanna ostaje trajno zabilježena za ovaj naš grad, to je jedan od omiljenih motiva i vječna inspiracija Josipa Pina Trostmanna u kreativnom radu. Cijeli jedan život umjetnika i učitelja prikazano je u djelima koja su nam prikazana. Josip Pino Trostmann dobitnik je Nagrade Dubrovnika za životno djelo. Uistinu je to priznanje zaslužio, autentičan je, svojstven, gaji ljubav prema prirodi, domovini i tradiciji. Nadamo se da će nastaviti raditi, da će nastaviti ono što je naveo u poruci na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika gdje poručio kako će nastavljati i dalje slikati naš i njegov grad, podsjetio je Franković.

Izložba ostaje otvorena do 23. srpnja te će potom biti postavljena u palaču Milesi u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:15