Od Sedera do Rogine

"Sićušni zagrebački salon" zabranjen za mlađe od osamnaest godina u Galeriji Forum

Rad Helene Ohnjec
Izložene su fotografije žene koja masturbira te muški akt "Narcis na počinku/Klupa puna uspomena"

Sićušni Zagrebački salon" naziv je izložbe koja se do 20. veljače može pogledati u Galeriji Forum. Zašto je u naslovu baš Zagrebački salon, i zašto je on sićušan, nisam shvatila, no voditelj ove galerije, ujedno i kustos izložbe, Feđa Gavrilović objašnjava kako je početna ideja izložbe bila "odbaciti sve pretenciozne izložbene koncepte u korist intuitivne komunikacije između umjetničkih radova". Drugim riječima, pustio nas je da uživamo u odabranim radovima, a radove da pronađu među sobom način na koji će biti u dijalogu.

Nevjerojatna je životna energija umjetnika koji je prešao devedesetu godinu života Đure Sedera, izložen je njegov autoportret "Seder u Trnskom". Puna je energije i "Skica za flamenco" Vatroslava Kuliša. Od mlađe generacije, slikari koje struka u posljednje vrijeme poprilično hvali, među njima su Luka Kušević, koji upotrebljava jednu netipičnu kombinaciju boja, potom Domagoj Rogina koji slika "Divljaka" te Petra Šabić, koja slici daje naziv iz budističke filozofije.

Ivan Fijolić, kipar, izlaže gotovo pa dječji crtež na kojemu protagonist slike sanjari o veličanstvenoj umjetnosti gledajući pri tom Picassov portret Dore Maar. Dio je izložbe, pak, na katu, kako stoji na upozorenju, zabranjen za mlađe od osamnaest godina, i ograđen: fotografije su to žene koja masturbira, snimio ju je Mio Vesović. Uz Vesovićev, izlaže se i muški akt Ivana Posavca ("Narcis na počinku/Klupa puna uspomena"). Akt, ženski, tema je rada kojim se bavi Helena Ohnjec, koja je izložila trinaest keramoskulptura, u ležećem ili sjedećem položaju na pijesku. Duhovit je stripovski rad Davora Krelje i Nenada Perkovića, u kojemu stripovski junak pita te ujedno i odgovara: "Zlatousti? Kako si dobio izložbu? Na lutriji." ❐

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:52