JACQUES GARCIA

Sjećate li se vile na Siciliji iz ‘Bijelog lotosa‘? Njezin vlasnik sada prodaje svoju zbirku, u kojoj je i Napoleonov bračni krevet

Unutrašnjost Chateau du Champ de Bataille kojeg je preuredio Jacques Garcia

 Hemis/Alamy/Alamy/Profimedia/Hemis/alamy/alamy/profimedia
Procijenjena vrijednost toga kreveta iz 1810. godine je 100 000 do 200 000 eura

Čak sedamdeset pet komada iz iznimne zbirke francuskog dizajnera interijera i kolekcionara umjetnina Jacquesa Garcije (75), koji je poznat kao vlasnik raskošne sicilijanske palače Villa Elena koja se pojavljuje u drugoj sezoni "Bijelog lotosa" te čovjek koji je transformirao pariški hotel s pet zvjezdica Hotel Costes, Banyan Tree iz Dohe te Hotel Mamounia iz Marakeša, prodavat će se na aukciji kuće Sotheby‘s u Parizu s ciljem prikupljanja sredstava koja bi osigurala budućnost njegova normandijskog doma Château du Champ de Bataille, piše The Guardian.

Većina predmeta kraljevskog je podrijetla, uključujući dva para naslonjača te sofu koji su, vjeruje se, bili naručeni za turski budoar Marie-Antoinette u Fontainebleauu. Svaki od navedenih predmeta procijenjen je na 400 000 do 600 000 eura. Spominju se i zaštitna rešetka za kamin te pisaći stol koje je koristila kraljica, a sve se može pogledati na stranicama aukcijske kuće.

Prodavat će se i krevet za koji se vjeruje da je bio izrađen za vjenčanje Napoleona Bonapartea i carice Marie-Louise te ukrašen medaljonom koji prikazuje portret para. Procijenjena vrijednost toga kreveta iz 1810. godine je 100 000 do 200 000 eura.

image

Jacques Garcia

Hotel Reserve, Pariz

Jerome Mars/jdd/Sipa Press/Profimedia/Jerome Mars/jdd/sipa Press/profimedia

Na aukciji će se naći i dva ormara koja su pripadala kralju Williamu III. i Mary II., kraljici Engleske, te par vaza Sèvres vrijednih do 1.2 milijuna eura. Vaze je svojedobno u Sankt Peterburgu kupio Alexander Hamilton, koji je u Rusiji služio kao britanski ambasador.

Garcia, koji je renovirao privatne sobe Versaillesa te preko trideset soba Louvrea, Champ de Bataille je kupio prije trideset godina u zapuštenom stanju. Dvorac je u 17. stoljeću dizajnirao versajski arhitekt Louis le Vau, a otkad je došao u Garcijine ruke, potonji ga je transformirao te ispunio namještajem i umjetničkim djelima iz sedamnaestog, osamnaestog te devetnaestog stoljeća.

Imanje je, piše The Guardian, odraz Garcijina eklektična i ekstravagantna ukusa; od zasljepljujućeg sjaja soba ispunjenih baroknim blagom iz vladavine kralja Luja XV. i XVI. do stila nalik Dalíju te uznemirujućih elemenata: strop hodnika ukrašen je prepariranim krokodilima ponad bogate zbirke kukaca. Još jezivije su mumije u vitrinama u kutevima knjižnice koja je nekad bila bazen.

image

Izložba Quand Versaille, Jacques Garcia

-/Hemis/Profimedia/-/hemis/profimedia

Održavano zemljište, jedan od najvećih privatnih vrtova u Europi, sadrži špilju Temple de Leda i ružičastu mogulsku palaču Le Pavillion des Rêves, u koju Garcia odlazi svakoga ljeta.

Odvajanje od predmeta namijenjenih aukciji za njega neće biti lako, priznaje dizajner, iako njihovo odsustvo nitko neće niti primijetiti.

"Bila je to teška odluka. Ovo mjesto je za mene nešto poput ljubavne afere. Svaki predmet sam kupio vlastitim novcem, često kada novca nije bilo previše, a financijska je situacija bila složena. No, tih se 75 predmeta može maknuti iz kuće, a ona će za posjetitelje ostati ista", prokomentirao je.

Mario Tavella, predsjednik kuće Sotheby‘s u Francuskoj, Garciju je opisao kao "sveti gral francuskog ukusa", a aukciju "Jacques Garcia, Intemporel" koja će se održati 16. svibnja u Parizu, okarakterizirao je kao "jedinstvenu".

"Moć iznimnih rezidencija proizlazi iz nezaboravnog osjećaja koji ostaje s onima koji su ih posjetili. Kao i sve što je Garcia stvorio, Champ de Bataille je jedno od takvih pamtljivih mjesta", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:54