IZGUBLJENO BLAGO

SLUČAJNO NABASAO NA REMEK-DJELO Slika prvotno procijenjena na tričavih 200 kuna ispala je Raphaelovo kapitalno djelo vrijedno gotovo 200 milijuna!

Raphaelova Madonna iz Nacionalne galerije u Londonu
 Wikimedia
Djelo nastalo između 1505. i 1510. do sada je pripisivano manje istaknutom umjetniku Innocenzu Francucciju da Imoli

Pregledavajući djela u vlasništvu škotske nacionalne zaklade za potrebe snimanja BBC-jeve serije o izgubljenim umjetničkim djelima, stručnjak za umjetnine dr. Bendor Grosvenor nabasao je na 'Madonnu' slavnog renesansnog majstora Raphaela. Ukoliko Grosvenorov nalaz bude potvrđen, slika za koju se prvobitno smatralo da vrijedi tek dvjestotinjak kuna mogla bi vrijediti vrtoglavih 172 milijuna kuna iako nije u najboljem stanju.

Djelo nastalo između 1505. i 1510. do sada je pripisivano manje istaknutom umjetniku Innocenzu Francucciju da Imoli. Pokazalo se da je slika kupljena kao Raphaelova u ranom 19. stoljeću i kao takva izložena 1841. godine, ali je kasnije pripisana da Imoli "po uzoru na Raphaela". Procjena njene vrijednosti 1899. iznosila je 20 funti, odnosno današnjih 2.000 funti (17.200 kuna).

Grosvenor je za britanski Guardian kazao da do sada nije imao vremena konzultirati se s europskim stručnjacima za Raphaela oko svog nalaza, ali vjeruje da za sada sve upućuje na njegov zaključak. Ukoliko i drugi znanstvenici potvrde njegovo mišljenje, Škotska će u javno vlasništvo "dobiti" svog prvog Raphaela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:46