INTERVJU

TJAŠA KALKAN 'Napetost u javnom prostoru inspiracija mi je za fotografije'

 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Izložbom “Dijalozi” u Galeriji SC-a istražujete granice slobode u javnom prostoru. Koji je bio vaš početni impuls za ovu temu?

- Proteklih sam godina počela osjećati neku vrstu nezadovoljstva u pogledu vlastite (ne)opuštenosti u javnom prostoru. Nedostajalo mi je slobodnijeg tjelesnog kretanja i bivanja u trenutku. Zanimalo me do koje smo mjere u svakodnevici tjelesno i psihički disciplinirani i limitirani pa sam postupno započela sitne eksperimente u javnom urbanom prostoru.

Na svim je fotografijama insceniran ženski lik u vrlo neobičnim pozama. Zašto inscenacija?

- Inscenirano tijelo koristila sam kao početnu točku konstrukcije fotografije. Pokušala sam sustavno umetati grešku u normirani javni red kako bi se registrirao taj tjelesni pomak koji postaje dijelom nove memorije prostora. Ideja tjelesnih poza koje odudaraju od uobičajenih razvila se u metodu propitivanja svakodnevice.

Zašto naziv ‘Dijalozi’?

- Svidjela mi se ideja neposredne i neverbalne komunikacije koja se ostvarila unutar kadrova.

Tijela kao da otvoreno pregovaraju o tome što im je (ne)prihvatljivo, zanimljivo, neugodno, zabavno, drsko ili zabranjeno.

Sa SC-om i inače surađujete?

- Surađujem s Kulturom promjene dulje od dvije godine. Fotografski dokumentiram većinu festivala, kao i redovan glazbeni, filmski, galerijski i kazališni program. Bogata je to radna praksa uz koju uživam i u samom sadržaju programa.

Vrlo ste mladi, no već ste dobili niz nagrada, primjerice, za seriju ‘Skvot’. Kako je nastala?

- Rad je nastao u razdoblju aktivnijeg boravka u prostorima zagrebačke Medike. Privlače me netipični načini života i rada u zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:08