MUNCHOV 'KRIK'

Trebalo je samo 12 minuta i maleni je pastel prodan za 119, 9 milijuna USD

NEW YORK - Prodano! S cijenom od 119,922.500 dolara ‘Krik’ Edvarda Muncha postao je najskuplja slika koja je ikad prodana na javnoj aukciji, rekao je voditelj aukcije i udarcem čekića zaključio licitaciju u njujorškoj aukcijskoj kući Sotheby’s. Norveški ekspresionist tako je s trona skinuo Pabla Picassa i njegovu sliku ‘Akt, zeleno lišće i poprsje’ prodanu prije dvije godine u suparničkom Christie’su za 106,5 milijuna dolara. Dosadašnji rekord za neko Munchovo djelo bio je 38 milijuna dolara.

Predviđanje cijene

Na aukciji pod nazivom “Večernja prodaja impresionista i moderne umjetnosti” bilo je ponuđeno 76 izložaka. Iako su uz Muncha, među ostalima, bila ponuđena djela Picassa, Matissea, Dalija, Miroa, Gauguina i drugih svi su nestrpljivo očekivali vrhunac večeri.

S početnom cijenom, koja je bila tajna sve do početka licitacije, od 40 milijuna dolara, pastel iz 1895. godine s originalnim okvirom na kojem je Munch opisao nastanak slike, opravdao je status zvijezde večeri. Bilo je potrebno tek 12 minuta da dosegne konačnu cijenu. U Sotheby’su su očekivali su da će se ‘Krik’ prodati za približno 80 milijuna.

Licitacija je podsjećala na boksački meč. U početku su se vrlo brzo, poput udaraca, izmjenjivale ponude petero kupaca iz SAD-a i Kine te samo minutu od početka aukcije cijena je već bila 60 milijuna dolara, a nakon tri minute dvostrukih 80 milijuna.

Posljednja dionica nadmetanja između dva nepoznata kupca bila je igra živaca. Njih su zastupali Stephan i Charlie, stručnjaci Sotheby’sa. Dok je Charliejev kupac s druge strane telefonske linije agresivno svaki put ponudio milijun dolara više, Stephanov je bio oprezniji i dulje razmišljao.

Na polovici licitacije cijena je dulje vrijeme zastala na 99 milijuna dolara. “Stephane, hoćeš li pokušati još jednom. Ne brini, pričekat ću te. Sa 99 milijuna imam na raspolaganju sve vrijeme svijeta”, našalio se voditelj. Kad se čuo iznos od 100 milijuna, dvoranom se prolomio pljesak. Milijun po milijun cijena je narasla do konačnih 107 milijuna dolara, odnosno vrtoglavih 120 milijuna kad se doda provizija za aukcijsku kuću.

“Zar smo gotovi? Stephane, jesi li siguran? Slika je Charlijeva. Udarit ću čekićem”, uz smiješak je priprijetio voditelj.

Nepoznati kupac

Prodana verzija Munchova ‘Krika’ jedina je od četiri primjerka koja je dosad bila u privatnom vlasništvu, a bit će i odsad. Preostale tri su u norveškim muzejima. Na prodaju ju je ponudio norveški biznismen Petter Olsen kako bi prikupio sredstva za otvaranje novog Munchova muzeja iduće godine u povodu 150. obljetnice slikarova rođenja.

Uz ‘Krik’ i donedavnog rekordera ‘Akt, zeleno lišće i poprsje’ još su samo Picassova slika ‘Dječak s lulom’ (104,2 milijuna) i Giacomettijeva skulpura ‘Hodač I’ (104,3 milijuna) na javnim aukcijama prešli 100 milijuna dolara. Rekorder je Cézanneova slika ‘Kartaši’. Nju je privatnim kanalima katarska kraljevska obitelj lani platila više od 250 milijuna dolara.

Za ‘Krik’ se govori da je simbol nemira modernog čovjeka, da utjelovljuje naše strahove. Tijekom posljednjeg stoljeća jedna je od najreproduciranijih slika, a od početka velike recesije 2007. godine može se vidjeti na šalicama, majicama i u popularnoj kulturi više nego ikad prije.

Samo dan ranije tisuće Njujorčana prosvjedovalo je na ulicama protiv pohlepe Wall Streeta.

Njihovi krikovi bili su izraz straha i anksioznosti 99 posto ljudi, no nepoznati kupac sigurno nije bio među njima.

Domaće aukcije

Domaće aukcije u pravilu i ne postižu neke rezultate, i održavaju se sporadično. Na stranom tržištu umjetnina najbolje prolaze Ivan Meštrović i Vlaho Bukovac, čiji se radovi u pravilu uvijek prodaju. Oni su bili plodni autori, i mnogo su radova ostavili iza sebe, te se njihova djela pojavljuju često, najčešće na aukcijama u Londonu ili u Pragu. U devedeset posto slučajeva kupuju ih naši kupci, a kako i na stranom tržištu umjetnina najbolje se prodaju najbolji radovi iz opusa, koji su uvijek i mnogo skuplji.

Ipak, prvo mjesto umjetnina drži skulptura renesansnog majstora: za 2,176.000 kuna na aukciji u Londonu prodana je skulpltura “Bogodorodica s djetetom” Ivana Duknovića, koja se sad nalazi u Trogiru. “Skidanje s križa” Ivana Meštrovića prodano za 1,813.507 kuna na drugom je mjestu, a skulptura “Portet Ruže” istog autora prodana je za 761.672 kuna. Najskuplje plaćena slika Vlahe Bukovca je slika “Adam i Eva”, za koju je izdvojeno 725.402 kuna, na drugim je mjestu Bukovčev “Akt” 725.402 kuna, a na trećem “Portret slikara s obitelji”, za 678.251 kuna. Hrvatska je država otkupila “Posljednji sud” Julija Klovića za 398.971 kuna.

Norveški genij na granici ludila

Edvard Munch djelovao je kao autsajder, izvan velikih središta umjetnost, na kraju 19. stoljeća, u Oslu gdje je rođen 1863. godine. Ipak, upravo s radovima velikog norveškog ekspresionističkog autora počela je nova faza u umjetnosti.

Njegovi su radovi naznačili i označili početak moderne umjetnosti.

Ovaj autor melankolije viđao je sablasti koje prolaze gradom pa ih je i portretirao, a vrhunac tih snoviđenja četiri su verzije slike “Krik”, simbola nemira modernog čovjeka, prikaza trenutka u kojemu se njegova duša potpuno raspada. Genijalnog umjetnika od samog su rođenja pratile nesreće: izgubio je majku i sestru zbog teške bolesti, druga sestra mu je bila u instituciji za mentalno poremećene, otac mu je bio religiozni fanatik. Sam Munch bio je zatočenikom svoje nemirne duše, no to ga nije spriječilo da napravi remek-djela kao što su: “Pubertet”, “Ples života”, “Madonna”, “Portret A. Strindberga”... (PATRICIA KIŠ)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:12