TKO JE ODGOVORAN?

U kratkom roku iz zagrebačkog je muzeja zaposlenica otuđila 1,3 milijuna eura. Kako je to moguće?!

Sanjin Mihelić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, prvi je upozorio na nepravilnosti, kada je stupio na dužnost

 Dragan Matic/Cropix
Tražimo smjenu, ili u moralnijem slučaju, ostavke, kako svih članova Upravnog vijeća, tako i gradske ministrice za kulturu, gospođe Emine Višnić, poručuju iz HSLS-a

Što se događa u Muzeju za umjetnost i obrt, odnosno kako je nestalo gotovo milijun i 350 tisuća eura u samo osam mjeseci?Poznato je tek da je podignuta kaznena prijava protiv jedne zaposlenice. Je li itko iz Upravnog vijeća morao primijetiti da nedostaje toliki novac, pitaju se na Radiju Sljeme.

U javnost su procurila dva zapisnika sa sjednice Upravnog vijeća, kao i financijsko izvješće za prošlu godinu. Dogodila se velika pljačka u kojoj je ukradeno gotovo milijun i 350 tisuća eura, i to od srpnja prošle godine do veljače ove godine, navode iz gradskog HSLS - a. Kako je moguće da nestane četvrtina godišnjeg proračuna u nekoj gradskoj ustanovi, a da Upravno vijeće to ne primijeti, pita se gradski zastupnik Alen Lochert.

- Dakle, u vrijeme kada je bivši ravnatelj otišao u mirovinu, novi još nije stupio na dužnost, a Upravno vijeće sjedi i "štrika" i ne razmišlja uopće o tome što se događa, a to bi svatko mogao primijetiti da mu se "mazne" milijun 340 tisuća eura ispred nosa, u samo osam mjeseci. Dakle, neupitno je da se to dogodilo za vrijeme mandata ovog Upravnog vijeća koje je imenovao ovaj gradonačelnik. Neminovno je i neupitno da prema zakonu o ustanovama Upravno vijeće upravlja Muzejom i da i ono ima svoje odgovornosti, nije tamo samo zato da sjedi i smatramo da Upravno vijeće također snosi, ako ništa drugo, onda moralnu odgovornost - smatra Lochert, no gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovornim smatra - ravnatelja.

- Tko nadgleda i tko upravlja zaposlenicima? Je li to Upravno vijeće ili ravnatelj? Znači, kaznena odgovornost je na onoj osobi koja čini kazneno djelo, ali čija je zapovjedna odgovornost da to uoči? Pa valjda ravnatelja. Rekao sam već kako je stari ravnatelj išao u mirovinu, kako je novi ravnatelj došao, kako je tek mogao pristupiti nedavno samom bankovnom računu i čim je to uočio isti dan je podnio kaznenu prijavu. A kad govorite o Upravnom vijeću, o izvještajima, tko kaže da su ti izvještaji, s obzirom na to tko ih je slagao, bili točni? - rekao je Tomašević prošloga tjedna na sjednici Skupštine. Možda bi sada, kada zna koliki je iznos u pitanju, govorio drugačije, kaže Lochert i poziva na odgovornost.

- Zato ovim putem tražimo smjenu, ili u moralnijem slučaju, ostavke, kako svih članova Upravnog vijeća, tako i gradske ministrice za kulturu, gospođe Emine Višnić. To bi bio minimum standarda u ovoj situaciji kada se dogodila pljačka stoljeća u gradskoj ustanovi - zaključio je Lochert, a prenosi Radio Sljeme.

Do otkrića ove pljačke došlo je nakon promjene ravnatelja Muzeja.

Podsjetimo, kako smo nedavno pisali, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da je protiv zaposlenice Muzeja za umjetnost i obrt podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje u pronevjeru u kako se tada tvrdilo, više tisuća eura gradskog novca.

“Novi ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić je policiji podnio kaznenu prijavu protiv zaposlenice muzeja zbog osnovane sumnje u pronevjeru više stotina tisuća eura gradskog novca”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da se radi o osnovanoj sumnji te da je kaznena prijava podnesena prošlog petka.

“Ravnatelj je, uz kaznenu prijavu, pokrenuo i postupak otkaza. (...) Sada je to u rukama policije i drugih državnih tijela, pa ćemo vidjeti kako će se ta stvar razvijati. U svakom slučaju, to je za svaku osudu, nećemo to tolerirati i inzistiramo da svi ravnatelji ustanova odmah djeluju kada takve stvari uoče i podnose kaznene prijave”, poručio je gradonačelnik ne navodeći više detalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:33