NEPOZNATA STRAST

Upoznajte Tomaža Pandura - slikara!

Ovo je prva Pandurova izložba, a na taj korak nagovorili su ga povjesničar umjetnosti Maković i vlasnik Laube Kličko

Lauba, kuća za umjetnost i ljude, slavi svoj drugi rođendan. Do sada ju je posjetilo 50 tisuća ljudi. Slavlje će trajati više od tjedan dana, počevši od 6. lipnja kada se otvara izložba Tomaža Pandura “Dječaci”.

Redatelj će, na nagovor povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića i vlasnika Laube Tomislava Klička, prvi put izložiti svoje slike, i to njih tridesetak. Do sada smo ih mogli vidjeti samo u virtualnom galerijskom prostoru na Saatchi online.

Neobični akrili

Čim se uđe u prostor Laube postaje jasno zašto su ga ohrabrivali na ovaj potez; neobični akrili na tamnoj pozadini na specifičan način kombiniraju sliku, michelangelovske, caravaggiovske, manirističke likove i pisanu riječ.

Sve su slike već postavljene, a ritam obilaska je nametnut; postav je, naime, napravljen u obliku labirinta.

U pozadini se odvija proba za Pandurovu predstavu “Michelangelo”, koju slovenski redatelj priprema prema Krležinoj drami “Michelangelo Buonarroti”. Prvo će biti izvedena u Udinama na Mittelfestu, zatim u zagrebačkom HNK. Probe će u ovom prostoru trajati oko tri tjedna, svakodnevno.

Paralelni rad

Za scenografiju su zaduženi dizajneri iz Numena. Dok razgledam izložbu, stižu i ostali protagonisti, redatelju ne promiče niti jedan detalj, upute koje daje precizne su.

Sama je izložba podijeljena na nekoliko ciklusa. Preko video stillova Dorijana Kolundžije, korištenih u predstavi “Medeja”, umjetnik slika akrilom. Lik iz predstave “Medeja”, gol, samo u bijeloj košulji, stoji na tamnoplavoj pozadini koja pri dnu blijedi. On je u vodi. Pratimo ga dok je u položaju fetusa, pa naglavce, pa uspravljen ali uspavan, pa u odnosu s drugim, muškim likom. Uhvaćen je njihov nijemi dijalog, razumiju se pogledom.

Iz iste je predstave i ciklus slika s prljavo bijelom pozadinom, na kojima je u prvom planu lik koji ima crvenu krpu preko glave (inače, glumi ga Livio Badurina, koji će tijekom trajanja izložbe izvesti performans “Zlatno Runo” iz predstave “Medeja”); raniji je lik poetski, ovaj je mnogo grčevitiji, ekspresivniji.

Pandurovi zapisi

A na samom kraju izložbe, tik uz prostor za probe, akrili, tamni, na kojima su caravaggiovski likovi, dva ili tri zajedno. Preko njih bijelom kredom Pandur zapisuje svoje misli. Piše “Break my heart”, “Heaven and Earth”, “To die, to sleep...”. Tu su i dva posve crna platna: na njima će glumci zapisivati svoje misli tijekom predstave.

- Tomaž Pandur neprekido radi i cijeli taj proces stvaralaštva, i režije i slikanja, kod njega je neodvojiv - kaže kustosica Vanja Žanko. Zajednička je suradnja počela na Pandurovu inicijativu, on je, naime, česti posjetitelj Laube.

- Tomaž Pandur je odavno postao institucija europskog teatra, institucija koja je pomicala barijere. Postavlja se pitanje kako slike korespondiraju s njegovih teatarskim jezikom. Kad se zatvori krug slika, vidimo kako redatelj provodi iste dramaturške metode montaže i demontaže, razvija kontekst razaranja i stvaranja - kaže Zvonko Maković.

Izložba će ostati otvorena tijekom cijelog ljeta.

Predstavljanje knjige o Lavoslavu Horvatu

Događaj koji također vrijedi izdvojiti u Laubinom slavljeničkom tjednu je predstavljanje knjige o Lavoslavu Horvatu “Kontekstualni ambijentalizam i moderna” koje je predviđeno za 12. lipnja. Knjigu potpisuje Zrinka Paladino.

Naime, ovaj arhitekt tekstilne industrije, upravo je desetljećima surađivao s tvornicom TKZ.

Uz Pandurovu, otvorit će se i izložba vezana uz ovu knjigu, čiji postav potpisuje Studio Bestias.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:58