SVEČANO OTVORENJE

VELIK INTERES ZA IZLOŽBU IZ ZBIRKE HANŽEKOVIĆ U OSJEČKOM MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI Na otvorenju brojni uglednici i zaljubljenici u vrhunsku umjetnost

 Emica Elvedji / CROPIX

Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku otvorio je u četvrtak navečer vrata Zbirci Hanžeković koja svim ljubiteljima vrhunskih umjetničkih djela, od kojih se sastoji ta iznimno vrijedna kolekcija u vlasništvu obitelji Marijana Hanžekovića, nudi jedinstven uvid u neka od najreprezentativnijih djela hrvatskog slikarstva.

Stoga i ne čudi odaziv na njezino otvorenje, jer se ne pamti kad je izložba u Osijeku izazvala toliko zanimanje štovatelja i zaljubljenika u vrhunske slike i skulpture.

Dvorište Muzeja likovnih umjetnosti gotovo da je bilo premalo da bi primilo sve koji su došli vidjeti što je autor izložbe Igor Zidić odabrao iz bogate kolekcije obitelji Hanžeković i odlučio predstaviti osječkoj i slavonskoj javnosti. Uz predstavnika lokalne vlasti predvođene gradonačelnikom Osijeka Ivanom Vrkićem i njegovim suradnicima, na otvorenje izložbe došli su brojni ugledni Osječani - slikari, kipari, književnici, odvjetnici, arhitekti, sveučilišni profesori, poduzetnici...

Naravno, otvorenje izložbe nije propustio ni vlasnik kolekcije - Marijan Hanžeković, koji je stigao u pratnji svojih kćeri i unuka te najbližih suradnika i prijatelja iz Zagreba, među kojima je bila i Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. Došao je i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Vrdoljak. Svi su oni izabrali svibanjsko predvečerje za posjet MLU kako bi uživali u djelima iz zbirke koja se protežu od kraja 19. stoljeća do onih s početka 21.

Jasminka Mesarić, ravnateljica muzeja, zahvalila je gospodinu Hanžekoviću “što je muzeju ukazao čast da dio njegove zbirke bude u Osijeku tri mjeseca”, istaknuvši da je iz predstavljene retrospektive zaključila da su “tvorci ove zbirke, tri generacije obitelji Hanžeković, imali tri ljubavi - ljubav prema obitelji, umjetnosti i domovini”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:00