NADAHNUT POTREBITIMA

VIDEO: DIZAJNIRA ZA SIROMAŠNE, A NAJCJENJENIJI JE ARHITEKT NA SVIJETU Alejandro Aravena dobitnik ugledne nagrade Pritzker

 Screenshot YouTube

Čileanski arhitekt Alejandro Aravena ovogodišnji je dobitnik nagrade Pritzker, najviše nagrade u arhitekturi, objavila je u srijedu zaklada Hyatt koja nagradu dodjeljuje 41. puta.

Četrdesetosmogodišnji arhitekt nagradu je dobio za inovativni dizajn i usmjerenost na održivost u arhitekturi te za kreiranje javnih prostora i prvi je Čileanac koji je osvojio Pritzkera.

Tom Pritzker, predsjednik zaklade Hyatt, kazao je da se Aravena u svojim djelima bavi rješavanjem gorućih problema 21. stoljeća.

'Njegov dizajn pruža mogućnosti onima koji si manje mogu priuštiti, ublažava utjecaje prirodnih katastrofa, smanjuje potrošnju energije i osigurava ugodne javne prostore', kazao je Pritzker.

'Inovativno i nadahnjujuće, pokazuje kako ono najbolje u arhitekturi može poboljšati život ljudi.'

Aravena iz Santiaga kazao je kako je duboko zahvalan na nagradi ističući da se na radi samo o njegovu osobnom postignuću. 'Arhitektura je kolektivna disciplina', kazao je Aravena.

Aravena je poznat po nekoliko zgrada u Universidad Catolica de Chile u Santiagu te po uredskoj zgradi Novartisa u Šangaju.

Njegova tvrtka Elemental dizajnirala je do sada više od 2.500 jeftinih kuća.

Intervju s Aravenom kao i neke od njegovih genijalnih radova pogledajte u videu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:33