ZEMALJSKA LJEPOTA NEBA

VIDEO Pogledajte spektakularnu snimku Mliječne staze prekrivene velom pješčane oluje

 Terje Sorgjerd
Filmić 'The Mountain' fotografa Terjea Sorgjerda nastao je na Teideu, vulkanskoj planini na španjolskom otoku Tenerife

Za ljepotu kažu da se nalazi u oku promatrača te da se o ukusima ne raspravlja, no uopće ne sumnjamo da ćete se s nama složiti oko ovog - filmić koji slijedi jedan je od najljepših prikaza planine i noćnog neba koji smo imali prilike vidjeti.

Filmić naziva ' The Mountain ' djelo je fotografa Terjea Sorgjerda, a nastao je između 4. i 11. travnja ove godine. Lokacija koja je pružila ove zapanjujuće snimke je Teide , vulkanska planina na otoku Tenerife, arhipelaga Kanari, koja je svojom visinom od 3.718 metara nadmorske visine i preko 7.500 metara od dna oceana, najviši vrh Španjolske, ali i otoka Atlanskog oceana, te treći po veličini vulkan na svijetu. Terje za nju kaže da je najbolje mjesto na svijetu za fotografiranje zvijezdi, a tu tvrdnju potvrđuje i činjenica da se na El Teideu nalazi i Teide Observatories, jedan od najcjenjenijih svemirskih opservatorija.

- Misija mi bila uhvatiti Mliječnu stazu zajedno s jednom od najljepših planina koje znam. Moram priznati kako mi je ovo bilo jedno od najnapornijih putovanja. Mnogo penjanja i manje od 10 sati sna tijekom cijelog tjedna. Kako sam na El Teideu bio više puta imao sam podužu listu lokacija za snimanje, no još uvijek nisam bio navikao tegliti toliko opreme - piše Terje Sorgjerd na svojem profilu na internetskoj stranici Vimeo.

Velika pješčana oluja pogodila je Saharu 9. travnja, a oko 3 sata ujutro pijesak je došao i do lokacije na kojoj je Terje snimao. Noćno nebo u potpunosti je bilo prekriveno žutim oblacima.

- U tom periodu kamera je bila namještena na sekvencu snimanja Mliječne staze od 5 sati. Bio sam uvjeren da je snimka uništena. No, na moje veliko iznenađenje kamera je pješčanu oluju, koju su osvijetlili Kanarski otoci, zabilježila kao zlatne oblake i naša je galaksija svjetlucala kroz njih dodatno naglašavajući svoju ljepotu - ispričao je Terje Sorgjerd .

Pogledajte što je snimio...

The Mountain from Terje Sorgjerd on Vimeo.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:54