NOVIGRAD

Znanstvenici o gradu koji je bio veza kontinentalne i primorske Hrvatske

 Hrvatska Pošta
Na tragu monografije Sveučilište u Zadru i Općina Novigrad pripremaju skup

Sveučilište u Zadru i Općina Novigrad pripremaju međunarodni znanstveni skup pod nazivom “Osamsto godina od obnove rimske kule i prvog spomena imena Novigrad u pisanim izvorima”, koji će se održati u Novigradu 31. srpnja 2020., a u prigodi obilježavanja Dana općine Novigrad.


Novigrad je gradić koji je zahvaljujući svojem geografskom smještaju, posebno moćnoj tvrđavi podno koje je nastao, imao važnu ulogu u prošlosti ovog dijela Hrvatske. On ni dosad nije bio nepoznat u znanstvenoj i stručnoj literaturi, ali je sve to bilo nedovoljno da bi se široj javnosti približila uloga Novigrada kao važne povijesne poveznice primorskog i kontinentalnog dijela Hrvatske.

Zbog toga su prije nepunih pet godina Sveučilište u Zadru, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,Matica hrvatska i Općina Novigrad organizirali veliki interdisciplinarni znanstveni skup te potom već 2016. tiskali reprezentativnu znanstvenu monografiju “Novigrad nekad i sad”, opsega od gotovo 700 stranica. Po općoj ocjeni takvu monografiju nemaju brojna velika mjesta i gradovi u Republici Hrvatskoj.


Na tragu te monografije Sveučilište u Zadru i Općina Novigrad pripremaju skup na kojem će sudjelovati petnaestak istaknutih arheologa, povjesničara i drugih znanstvenika i stručnjaka sa zadarskog i zagrebačkog sveučilišta koji će proširiti dosadašnja saznanja o mjestu i ulozi novigradske tvrđave u proteklih osamsto godina. Njihovi će radovi, nakon provedenog recenzentskog postupka, biti objavljeni u posebnom zborniku.


Ostaci materijalne kulture iz Novigrada potvrđuju da je to područje bilo naseljeno već u mlađe kameno doba. Već u liburnsko doba iznad današnjeg Novigrada nalazila se gradina podno koje je za rimske uprave podignut manji castrum. Ta je utvrda restaurirana 1220. godine, latinskim je imenom nazvana Castrum novum, a Hrvati su je nazvali Novigrad. Od tada je povijest Novigrada najneposrednije povezana s poviješću njegove tvrđave koja je ušla u hrvatsku ali i europsku povijest, te je s pravom postala trajni simbol Novigrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:12