NAJAVLJENO 13 PREMIJERA

DUBRAVKA VRGOČ OTKRIVA GLAMUROZNE DETALJE SEZONE 'Iduće godine dovodim Hollywood u HNK'

 Goran Mehkek/CROPIX

Za drugu sezonu mandata u zagrebačkom HNK intendantica Dubravka Vrgoč najavila je trinaest premijera, gdje se u Drami ističe “Evanđelje” čuvenog talijanskog redatelja i performera Pipa Delbona, koji je gostovao na Festivalu svjetskog kazališta, u Operi hrvatska praizvedba Verdijevih “Sicilijanskih večernji” te u Baletu dolazak jednog od najvećih koreografa današnjice Patricea Barta koji će raditi “Romea i Juliju”. Dubravka Vrgoč, intendantica čiji je mandat reformatorski za centralnu kazališnu kuću, otkriva za Jutarnji kako njezine ambicije nadilaze uspostavu primjerenog repertoara i dolazak europskog umjetničkog establišmenta s Festivala svjetskog kazališta u HNK. Prema sadašnjim planovima, HNK bi iduće godine trebale pohoditi barem tri holivudske zvijezde.

Delbono i Talijani

Pippo Delbono bio je već u Zagrebu da izabere umjetnike s kojima će raditi “Evanđelje”, kakvi su njegovi dojmovi?

- Delbono je veliki kazališni i filmski umjetnik, jedan od onih rijetkih redatelja zbog kojeg postoji nada za europski teatar. Predstava koju će režirati u Zagrebu govorit će o ishodištima, o vjeri. Bit će to projekt Drame, Opere i Baleta HNK i koprodukcija s Teatrom Emilia Romagna iz Bologne koja već ima dogovorena gostovanja na europskim pozornicama. Pippo se nakon audicije oduševio ansamblom te se još nije uspio odlučiti za “samo” osam naših glumaca - kaže intendantica.

Kad je riječ o Operi, kritičari ovosezonskog programa prigovarali su da nema Talijana na repertoaru. Međutim, sad se Talijani vraćaju Verdijevom praizvedbom “Sicilijanskih večernjih” i Puccinijevom “Manon Lescaut”.

- Teško je pomiriti različite ukuse ako tijekom sezone možete najviše producirati četiri nova operna naslova. No, trudimo se pronaći ravnotežu. Na repertoaru za sljedeću sezonu uz premijere imamo 12 opernih naslova različitih stilova. Ove ćemo sezone obnoviti operu “La Boheme” kako bismo je izvodili paralelno s njezinom suvremenom inačicom “Mimi” - nastavlja.

Reforma u teatru

Ciljevi Dubravke Vrgoč poznati su, reforma HNK od estetske do organizacijske. Međutim, brzina kojom se odvijaju promjene nije uvijek ona kakvu se priželjkuje.

- Nisam zadovoljna što se brzine tiče, prije svega u segmentu organizacijskih reformi. Ali, one se ne mogu dogoditi preko noći i ne mogu ih ja sama provesti. Riječ je o strukturalnim promjenama koje bi zahvatile cijeli model kazališta, a za njih je potrebno mijenjanje zakona, odnosno politička volja. Ono što sam počela mijenjati, a što je okoštalom organizmu teško, broj je izvedbi. Od siječnja smo izveli 21 put Krležin “Vučjak”, što je bila rijetkost za Dramu HNK gdje bi se izvodilo u prosjeku pet do osam izvedbi po sezoni, i to većinom za pretplatu. Ono s čim sam iznimno zadovoljna su ansambli HNK. Imaju visoku izvođačku razinu i spremni su na različite izazove - ističe Dubravka Vrgoč.

HNK u 2016. priprema veliki projekt opere o Nikoli Tesli američkog redatelja Roberta Wilsona. Libreto piše čuveni filmaš Jim Jarmusch. Teslu će tumačiti oskarovka.

- Tilda Swinton bit će najvjerojatnije jedna od tri Tesle koji će zajedno nastupiti u Wilsonovoj operi. Jarmusch, inače opsjednut Teslom, zajedno sa skladateljem Philom Klineom šest godina tražio je redatelja za svoj libreto i operu koja se bavi prvenstveno talentom velikog znanstvenika. Naposljetku susreo se s Wilsonom koji je predložio da Tilda Swinton glumi Teslu. Wilsonov producent Christof Belka, koji je bio producent kazališta u Dresdenu kada smo u ZKM-u radili koprodukcijski projekt “Europu”, ponudio mi je da budemo producenti opere “Tesla”, s obzirom na to da je riječ o znanstveniku koji je ovdje rođen i odrastao. Raditi predstavu o Tesli s nekim od najvećih umjetnika ovog vremena činilo mi se važnim, i to ne samo za naše kazalište. Predstava bi svjetsku premijeru trebala imati u Zagrebu 9. prosinca 2016., a trenutačno se radi na budžetu. Želja nam je naći što više koproducenata. Tek nakon toga dolazi podjela te izbor glazbenika u orkestru - otkriva intendantica.

Žižekova ‘Antigona’

Još jedna međunarodna glumačka zvijezda stiže u HNK.

- Vanessa Redgrave doći će na jesen kao gost Filozofskog teatra uz izvedbu predstave “Svijet koji sam voljela: priča jedne arapske žene” za koju su tekst zajedno napisale Vanessa Redgrave i Mariam C. Said, udovica palestinskog mislioca i jednog od utemeljitelja postkolonijalnih studija Edwarda Saida. Filozofski teatar predstavit će još neki od velikih umjetnika i mislioca ovog vremena. U sljedećoj godini očekujemo i uprizorenje dramskog teksta “Antigona”, prve drame Slavoja Žižeka koju je on ekskluzivno napisao upravo za naše kazalište - završava Dubravka Vrgoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 21:46