BOGATA PONUDA

8. FESTIVAL TOLERANCIJE Čak sedamdesetak filmova o holokaustu i netrpeljivosti

Prikazivat će se i Schindlerova lista u povodu obljetnice

Od 18. do 24. svibnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac osmi po redu Festival tolerancije prikazat će sedamdesetak naslova s temama od holokausta i izraelske svakodnevice do netrpeljivosti prema manjinama.

Najviše će medijske pozornosti privući novo prikazivanje “Schindlerove liste” Stevena Spielberga, filma o holokaustu nagrađenog sa sedam Oscara, no što još odabrati iz te bogate ponude?

U nedjelju u 19 sati možete pogledati TV film “Kardinal Židov”, čiji je protagonist autentična ličnost, Jean-Marie Lustiger, sin poljskih Židova, koji je sa 13 godina pokršten i postao katolik. Najneobičnije je što je pokušao pomiriti židovsko podrijetlo i katoličku vjeru, usprkos tome što su obje strane prigovarale toj simbiozi: postao je kardinal 1983. i u crkvi slovio kao progresivna snaga. Film je režirao Ilan Duran Cohen, a glavnu ulogu tumači Laurent Lucas.

Gostuje Ruzowitzky

U ponedjeljak u 18 sati u kinu Europa prikazuje se film “Iskonsko zlo”. Austrijanac Stefan Ruzowitzky, dobitnik Oscara za “Krivotvoritelje”, osobno će u Zagrebu predstaviti svoj novi film, svojevrsnu dokumentaciju o zločinima nad Židovima koje su počinili njemački vojnici od 1941. do 1943. godine. Poznati njemački i austrijski glumci čitaju ulomke iz dnevnika i pisama počinitelja, a dočaravaju ih naturščici, inscenirajući strahote koje su se odigrale.

Istog dana u 20.15 u istom kinu vidjet ćemo “Posljedice”, najkontroverzniji poljski film posljednjih godina, inspiriran istinitim događajem iz 1941. u mjestu Jedwabne: dugo se vjerovalo da su Nijemci otjerali tamošnje židovsko stanovništvo u logore smrti, međutim, njih su pobili susjedi katolici i prisvojili njihove kuće i posjede. Redatelj Wladislaw Pasikowski napisao je priču o dva brata koja razgrću naslage poljskog antisemitizma nekad i sad i pritom riskiraju vlastite živote.

U utorak je središnji događaj film “Past će noć”, koji počinje u 21 sat u Europi. Malo je poznato da je Alfred Hitchcock potkraj Drugog svjetskog rata radio na dokumentarcu o koncentracijskim logorima, koji nikad nije javno prikazan. Producent Andre Singer, poznat po provokativnom dokumentarcu “Čin smaknuća” Joshue Oppenheimera, napravio je svojevrsni okvir o uvjetima u kojima je nastao taj film i što je s njim poslije bilo. Dokumentarac je premijerno prikazan na Berlinaleu.

U petak u 19 sati u kinu Europa svakako treba pogledati izvrsnu francusko-njemačku TV dramu “Smiraj na moru” u režiji renomiranog Volkera Schlöndorffa: 20. listopada 1941. u Nantesu pripadnici pokreta otpora, mladi pariški komunisti, izvršili su atentat na njemačkog časnika Karla Hotza, a Hitler je iz Berlina naredio strijeljanje 150 talaca.

Bičekov prvijenac

U 21.15 u istom je kinu jedan od najvažnijih filmova festivala, prvijenac Slovenca Roka Bičeka “Razredni neprijatelj”, lani prikazan u Veneciji. Radnja se odigrava u jednoj školi, gdje profesorica njemačkog odlazi na porodiljski, pa stiže njezina zamjena, nastavnik koji zahtijeva puno strožu disciplinu. Kada se jedna učenica ubije, njezini razredni kolege za sve krive pridošlicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 13:32