‘IZAZOV ŽIVOTA‘

Domaći distributer prijevodom naslova ovog filma izazvao je nemalu zabunu

Arthur the King (2024)

Michael je zbog psa spreman žrtvovati i pobjedu, a kako će ga dopremiti do Kanade, i to teško bolesnog, poseban je problem

Domaći distributer preveo je engleski naslov "Arthur the King" kao "Izazov života" i time izazvao nemalu zabunu. Naime, težište priče pomaklo se sa psa kojeg zovu Arthur Kralj na ekipu koja se natječe u pustolovnom utrkivanju. Nije to baš lak sport, traje i po šest dana, a da bi se stiglo do cilja, dopuštena su najrazličitija prijevozna sredstva - bicikli, kajaci, a i poznavanje alpinizma nije naodmet. Veteran tog sporta je Michael White (glumi ga Mark Wahlberg), koji se natjecao tko zna koliko puta, a nikad nije bio u pobjedničkoj ekipi. Naredna utrka održava se u Dominikanskoj Republici i Michael osjeća da mu je to posljednja prilika da osvoji titulu. Okuplja ekipu od četiri člana, i to vrlo pouzdanu, jer svi moraju istodobno doći na cilj - ako jedan od njih zaostane, svi su izgubili, to je naime timski sport.

Michael je u posebno osjetljivoj situaciji, prije tri godine se natjecao i zalutao, jer njegova ekipa nije pratila kuda točno ide. U međuvremenu se oženio i dobio dijete, pa je svjestan da kasnije više nikad neće imati priliku za pobjedu u pustolovnom utrkivanju. Preko volje je primio u tim Liama (Simu Liu), kojem je jedino stalo do toga da ih prate društvene mreže, zato puno više vjeruje Oliviji (Nathalie Emmanuel) koja je izvrsna penjačica, dok Chick (Rob Simon) ima problema s koljenom, ali se izvrsno snalazi na terenu. U potrazi za sponzorima nemaju baš previše sreće, dobili su samo polovicu svote koju su tražili, što znači da će morati skratiti rok priprema. Dok luta gradom iz kojeg će početi utrka, Michael se sprijatelji sa zapuštenim psom koji očito nema gospodara i koji se poslije pojavljuje na najneočekivanijim mjestima. Čini se da on poznaje teren puno bolje od njih, jer je uvijek ispred Michaela i njegove ekipe, a jednom im čak i spasi život: lajanjem ih je spriječio da pođu putem kojim su naumili, srećom, jer se iza gustog šipražja nalazila strma stijena koja bi ih odvela u sigurnu smrt. Stoga su ga prozvali Arthur Kralj, jer je po mnogo čemu iskusniji od njih. Jedini je problem što se povremeno jedva kreće, netko ga je u gradu pretukao i sada mu treba veterinar, no teško će ga pronaći u džungli Dominikanske Republike.

Već kad su blizu cilju, do kojeg se dolazi brzom i širokom rijekom, vodiči ih upozore da psi ne smiju u kajake, jer će cijeli tim biti diskvalificiran. Teško je to objasniti Arthuru, koji je, nakon što se ekipa smjestila u dva kajaka, skočio u vodu i zaplivao za njima. Ipak, kao da je precijenio svoje sposobnosti, jer se u jednom trenutku počeo utapati.

To je svakako najdramatičniji dio filma, no ima ih još. Michael i Arthur Kralj razvili su emocionalnu vezu koja je neraskidiva. Michael je zbog psa spreman žrtvovati i pobjedu, a kako će ga dopremiti do Kanade, i to teško bolesnog, poseban je problem. Psa je inače glumio Bear Grylls, koji je očarao i novinare, pa su ga na svaki način htjeli dovesti na televiziju. Film je trebao režirati poznati islandski filmaš Baltasar Kormákur, ali kako taj nije imao slobodnih termina, uskočio je pouzdani Simon Cellan Jones.

Izazov života

am. pust. drama, 2024.

REDATELJ: Simon Cellan Jones

BUDŽET: cca 30 milijuna dolara

U KINIMA: od 21. ožujka

PAS JE ZRELIJI OD ISKUSNIH SPORTAŠA

Mark Wahlberg

Kao tinejdžer stalno je pravio probleme, pa se činilo da će završiti u popravnom domu, međutim, kad se proslavio kao reper (pseudonim mu je bio Marky Mark), izgredi su prestali. Glumačka mu je karijera još uspješnija, a 2017. pozicionirali su ga kao najbolje plaćenu holivudsku zvijezdu. Vrlo je spretan producent, radi ne samo filmove nego i televizijske serije.

Simu Liu

Rođen je u Kini, roditelji su mu tamo studirali na istom fakultetu, postali par i vjenčali se. Poslije su se preselili u Kanadu, gdje im je sin započeo vrlo zapaženu glumačku karijeru, najprije na televiziji, a poslije i na filmu. Najviše uspjeha imao je kad je dobio glavnu ulogu u Marvelovu blockbusteru "Shang-Chi i deset prstenova".

Juliet Rylance

U "Izazovu života" glumi suprugu glavnog junaka, a najprije se afirmirala kao kazališna glumica te se okušala i na filmu. Prezime je dobila po svom očuhu Marku Rylanceu, koji je dobio Oscara za triler Stevena Spielberga "Most špijuna". Ipak, u karijeri se nije previše oslanjala na njega, htjela se probiti vlastitim glumačkim umijećem i u tome je i uspjela. Pojavljuje se uglavnom na početku i na kraju filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 13:22