JUBILEJ

Dvjestota epizoda serijala ‘Polimac preporučuje‘: ‘Evo koje ćemo filmove gledati u 23. stoljeću!‘

Ivana Baquero u filmu Panov labirint meksičkog redatelja Guillerma del Tora

 Warner Bros. - Album/Album/Profimedia/Warner Bros. - Album/album/profimedia
Holivudski filmovi otporniji su na zub vremena jer ih filmski studiji stalno izdaju

Zašto filmovi poput Paklenog šunda, Razjarenog bika, Kuma, Krvavog prijestolja, Nadnice za strah, Trećeg čovjeka, Pravila igre i Metropolisa nisu pali u zaborav? Zašto ih i dan danas gledamo? Kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac kaže da su holivudski filmovi otporniji na zub vremena jer ih filmski studiji stalno izdaju.

- Oni imaju vjernu publiku koja se povećava i non-stop ih izdaju na nekim novim formatima. Nije baš da smo uvijek prezadovoljni tim novim izgledom i novim pakiranjima, ali to je tajna - rekao je Polimac.

- U tom smislu, Europa zaostaje jer nije integrirana. Što je pobijedilo prošle godine na Europskim filmskim nagradama? Ja nemam pojma. A šta je tek bilo prije tri-četiri godine? Kad pažljivije to promatrate, naći ćete neke naslove za koje nikad niste čuli, koji su se pojavili tada i pali u zaborav - dodao je kritičar Jutarnjeg.

Europa bi tu štošta mogla naučiti od Južne Koreje i Japana, a i općenito azijske kinematografije.

- Oni su se zadnjih godina jako povezali. Film koji je uspješan u Južnoj Koreji ima izvjesne šanse na kineskom i japanskom tržištu. To je jedna grupacija čije se članice međusobno guraju. Ne vidim da će se Francuzi trgat oko nekih talijanskih filmova ili obrnuto, a o Nijemcima da ne pričamo - rekao je Polimac.

Unatoč tome što je Hollywood jako glasan, Europa razjedinjena, a Azija u usponu, nitko sa sigurnošću ne može reći da će neki film uspjeti. Dapače, u američkim filmskim studijima te produkcijskim kućama i kulturnim fondovima iz cijelog svijeta radi previše osoba koje aksiom "nitko ništa ne zna" američkog spisatelja i scenarista Williama Goldmana nisu spremni prihvatiti kao datost industrije u kojoj rade.

Popis filmova koje publika nije dobro primila, a koji su stekli status klasika nije kratak. Primjerice, na njemu se nalaze Iskupljenje u Shawshanku, Stvor, Kralj komedije, Drvo života, Klub boraca i Mulholland Drive. Istovremeno, sijaset je filmova nadišlo možebitna očekivanja i upisalo se u svjetski filmski kanon. Ralje su spasile karijeru Stevena Spielberga, Rocky lansirao višedesetljetnu karijeru Sylvestera Stallonea, a Ratovi zvijezda postali multimedijalna franšiza vrijedna tko zna koliko stotina milijuna dolara.

Imajući to na umu, a želeći se zabaviti povodom izlaska 200. epizode serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić pokušali su dati odgovor na jedno pitanje - koje ćemo filmove iz 21. rado gledati u 23. stoljeću?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:34