Kvadratura

Ecija Ojdanić: Moja kneginja Anuša na diskretan način upravlja svojim mužem na dobrobit svih

Ecija je svoju monodramu ”Vla Vla Vlajland” u 16 mjeseci odigrala rekordnih 90 puta

 Ivan Posavec
Serija "Mrkomir" starta ove nedjelje. Kao srednjovjekovnog kneza u ovoj satiri gledamo Gorana Navojca a kao njegovu suprugu Eciju

Napokon ćemo na Hrvatskoj televiziji gledati nešto drukčije - ove nedjelje kreće humoristična serija "Mrkomir" koja se događa u ranom srednjem vijeku i zabavna je satira na današnjicu. Hrvatski knez Mrkomir je Goran Navojec, a njegovu ženu Anušu glumi - Ecija Ojdanić.

"Anuša je kneginja, vrlo inteligentna i zaljubljena u svog supruga. No, poput mnogih žena, i ona je udana za muškarca koji je u usporedbi s njom intelektualno potkapacitiran pa mora upregnuti sve svoje vještine da bi na diskretan način upravljala svojim mužem, u njezinu interesu i na dobrobit kneževine", kaže Ecija koja "Mrkomira" opisuje kao sitcom koji ima jasne poveznice s današnjim društvom. "No, ono što mi se jako sviđa jest da tijekom trinaest epizoda pratimo život na dvoru, međuljudske odnose koji se razvijaju, i to je ono što daje posebnu draž ovoj priči. Znamo da nas povijest ničemu ne uči. Iako su današnje žene mnogo ravnopravnije u odnosu na srednji vijek, još uvijek se moramo mnogo više truditi da bismo realizirale svoje ambicije. No, slatko mi je da je Anuša zbog ljubavi sposobna svašta oprostiti."

Osim što često radi na televiziji, Ecija Ojdanić vodi i vrlo uspješno nezavisno kazalište Moruzgva koje, unatoč teškim pandemijskim vremenima, bilježi fantastične rezultate. Tako je svoju monodramu "Vla Vla Vlajland" - koju je napisao i režirao Ivan Leo Lemo - u šesnaest mjeseci Ecija odigrala nevjerojatnih devedeset puta. Kako joj to uspijeva? "Lemo je kreirao šarmantan i zavodljiv lik koji na vrlo zabavan način progovara o ozbiljnim društvenim temama. I narod me očigledno voli gledati", skromna je Ecija koja s istim redateljem priprema i nastavak.

"Nova predstava se zove "Dama s degenijama" i rijedak je slučaj kazališne franšize. Junakinja i ove predstave je ta ista dobrodušna i ustrajna Vlajna. No, ovaj put u predstavi imam glumačkog partnera, a to je Matija Šakoronja. Radnja se odvija u bliskoj budućnosti kad zbog globalnog zatopljenja dolazi do velike krize i Vlajna se, da bi spasila Hrvatsku, kandidira za predsjednicu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:56