Počelo je Berlinale

Film o posrnulom vunderkindu svjetskog tenisa te o zvijezdi disca 70-ih Donni Summer među highlightingima

Boris Becker film

 Berlinale/
‘Kiss The Future‘ američkog redatelja hrvatskog podrijetla Nenada Čičin-Šaina Film prati sarajevsku supkulturu otpora od rata

Projekcijom filma "She Came To Me" američke redateljice Rebecce Miller danas je u Berlinu počeo 73. Berlinale, prvi veliki filmski festival u kalendarskoj godini. Riječ je o prvom berlinskom izdanju koje će se održati u normalnim postpandemijskim okolnostima, bez online projekcija, testiranja i karantene.

U glavnom natjecateljskom programu za nagradu Zlatni medvjed natjecat će se devetnaest filmova, od kojih dva animirana te jedan dokumentarac. Među filmovima koji konkuriraju za nagrade pažnju skreće kanadski "Blackberry" autora Matta Johnsona, film o usponu i propasti prvog svjetskog pametnog telefona. Tu je i film "Ingeborg Bachmann - putovanje u pustinju", biografska drama o velikoj njemačkoj poslijeratnoj književnici. Film potpisuje legenda novog njemačkog filma 70-ih Margarethe von Trotta, a naslovnu ulogu glumi luksemburška glumica Vicky Krieps, koju hrvatska publika upravo gleda kao princezu Sisi u filmu "Korzet".

Film otvaranja - "She Came To Me" - romantična je komedija američke romansijerke i filmašice Rebecce Miller. Peter Dinklage - glasoviti patuljak iz "Igre prijestolja" - u filmu glumi slavnog kompozitora koji se muči s naručenom operom.

Od filmova izvan konkurencije pažnju skreće i biografski film o rimskom caru filozofu Seneki njemačkog režisera Roberta Schwentkea. Naslovnog junaka "Senece" glumi John Malkovich. Izvan konkurencije igra i "Infinity Pool", fantastični horor kanadskog redatelja Brandona Cronenberga koji je nastao u hrvatskoj koprodukciji i dijelom u Hrvatskoj.

U programu su i dva biografska dokumentarca. "Projekt bez naslova o Borisu Beckeru" film je velikana američke dokumentaristike Alexa Gibneyja, a bavi se životom posrnulog vunderkinda svjetskog tenisa. "Love to Love You, Donna Summer" je pak muzički dokumentarac zvijezde diska 70-ih Donne Summer. Autori filma su Roger Ross Williams i Brooklyn Sudano. U programu je i film američkog redatelja hrvatskog podrijetla Nenada Čičin-Šaina "Kiss The Future". Film prati sarajevsku supkulturu otpora od rata do poratnog koncerta U2 u glavnom bosanskohercegovačkom gradu. Festival će posebnim programom - "A Short Celebration" - proslaviti i sto godina Disneyjeve animacije.

Festival traje do 23. veljače, a predsjednica žirija je američka glumica Kristen Stewart.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:19