NAGRADA ORLANDO

FOTO Laureati Frljić i 'Les vents français'

DUBROVNIK - Laureati nagrade "Orlando" Hrvatske radiotelevizije za najveće umjetničke dosege u ostvarenju programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara su - u dramskome programu Oliver Frljić za režiju "Dantonove smrt" Georga Büchnera , a u glazbenome programu Puhački kvintet "Les vents français", objavljeno je na večerašnjoj svečanosti u palači Sponza.

Predstava "Dantonova smrt" premijerno je prikazana na Tvrđavi Sv. Ivana, 20. kolovoza ove godine u izvedbi Festivalskoga dramskog ansambla i, kako se ističe u obrazloženju Ocjenjivačkoga suda, članovi toga suda bili su jednodušni u odluci da nagrada pripadne Oliveru Frljiću. U Ocjenjivačkome sudu bili su predsjednica Željka Turčinović te članovi Hrvoje Ivanković i Davor Mojaš.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade, "u Frljićevoj interpretaciji Büchnerova je drama ogoljena do elementarnosti, svedena na sukob teza i ideja te pretvorena u britki scenski esej o razočarenju koje dolazi nakon revolucionarnog zanosa, a prethodi očaju". Ocjenjivački sud pak ističe da "zbog poruke da tome nije tako, ali i zbog estetske razine i dosljednosti njegova rada, te načina na koji je pokazao da velika dramska djela nisu samo muzejski uzorci nego i poticaji za aktivno promišljanje problema suvremenog čovjeka, građaninu Frljiću dodijeljuje Nagradu s časnim imenom viteza Orlanda.

Ocjenjivački sud Nagrade Orlando za glazbene izvedbe na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama koji je djelovao u sastavu - predsjednik Dubravko Detoni te članovi Petar Obradović i Dubravka Tomšič-Srebotnjak nije pak, kako se ističe u obrazloženju, imao nimalo laku zadaću te je, "nakon mukotrpna samopremišljanja i odgovorna zajedničkog vaganja iz niza uspjelih domaćih i inozemnih reproduktivnih ostvaraja u završnicu glasanja uvrstio tri koncerta na kojima je sudjelovalo sedam glazbenika.

To su, navodi se, "koncerti slavnoga pijanista i dirigenta Daniela Barenboima, sjajnoga francuskoga pijanista Pierre-Laurent Aimarda i vrhunskoga švicarsko-francusko-hrvatskoga Puhačkoga kvinteta "Les vents français" - tipični izdanak blistave francuske puhačke škole, koji tvore flautist Emmanuel Pahud, oboist François Leleux, klarinetist Paul Meyer, hornist Radovan Vlatković i fagotist Gilbert Audin, a u napetom i dramatičnom fotofinišu za prsa je pobijedio Puhački kvintet Les vents français

Koncert nagrađenoga kvinteta održan je 12. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Nagrade "Orlando" već 37 godina zaredom dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija (HRT) za najuspješnije dostignuće u dramskome i glazbenome progamu Dubrovačkih ljetnih igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:39