PIŠE N. POLIMAC

Gangsterski odred - nesputano hollywoodsko krvoproliće

 outnow.ch

Film Rubena Fleischera, čiji je odličan horor “Dobrodošli u zemlju zombija” bio i na mojoj listi najboljih ostvarenja 2009., očekivali smo u kinima još prošle jeseni, ali je premijera pomaknuta za ovaj siječanj.

Razlog? “Gangsterski odred” imao je foršpan, u kojem se lijepo vidjelo kako naoružani tipovi pucaju na publiku kroz ekran u legendarnom losangeleskom kinu Grauman, što se nezgodno poklopilo s pokoljem koji je u srpnju izveo izvjesni James Eagan Holmes u multipleksu Century u gradiću Aurora u Coloradu, na prvim projekcijama blockbustera “Vitez tame: Povratak”. Zgranuti šefovi Warner Bros.-a naredili su da se scena izbaci iz filma, što je uzrokovalo naknadnim doradama i pomicanjem distribucije.

Za nevolju, drugi je manijak sredinom prosinca napravio kaos u osnovnoj školi u Newtownu u Connecticutu, što je rezultiralo odgodom premijere krimića “Jack Reacher” s Tomom Cruiseom. Mediji su pomahnitali, tražili izjave od redatelja koji se ne ustručavaju prikazivati nasilje na ekranu, poput Quentina Tarantina i Olivera Stonea, no time se bog zna što nije dobilo, samo je stvorena užarena atmosfera za filmove u kojima se razdragano puca i ubija. Čak je i Arnold Schwarzenegger morao gnjevno reagirati i ustvrdio da je njegov povratnički film “Posljednja bitka”, koji ćemo vidjeti krajem ovog siječnja, samo fikcija, nikakav isječak stvarnosti ili poticanje na masakr.

Što bi u svoju obranu mogli izjaviti tvorci “Gangsterskog odreda”, koji i nakon dosnimavanja i kraćenja izgleda kao nesputano hollywoodsko uživanje u krvoprolićima? Ne mnogo toga. U prvoj sceni psihotični losangeleski gangster Mickey Cohen ( Sean Penn) veže svoga konkurenta iz Chicaga lancima za dva automobila i kada se mašine pokrenu, nesretnika rastrgaju napola. U drugom prizoru zločesti Mickey naredi podčinjenima da ga riješe tipa koji je zakazao na zadatku: likvidiraju ga tako što mu bušilicom razbiju lubanju.

“Gangsterski odred” inspiriran je autentičnim zgodama koje su se odigravale u “gradu anđela” na prijelazu 40-ih u 50-e, ali sa povijesnim činjenicama nema puno veze. Unatoč tome što ga je producirao moćni Warner Bros. nema tu uvjerljivosti tematski sličnih filmova “Nedodirljivi” i “L.A. povjerljivo”, uzori su puno prije talijanski gangsterski B-filmovi iz 60-ih i 70-ih: štos nije u karakterima ili situacijama, nego u zafrkavanju s prizorima krajnje okrutnosti i artificijelnosti.

Fleischer se kao redatelj drži prosedea iz filma “Dobro došli u zemlju zombija”, uživa u makabričnim gegovima, a povijesti se on i njegov scenarist Will Beal baš ne pridržavaju: nema šanse da je Cohen završio onako kako je u filmu prikazano, smotali su ga zbog poreznih prijevara kao i Ala Caponea.

“Gangsterskim odredom” malo će tko biti zadovoljan: poklonike radikalnih eksploatacijskih filmova odbit će hollywoodski celofan, a srednjostrujaška publika prigovarat će koketiranju s trivijalnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:50