AMERIČKI FILM 'HELP'

'Help': Izvrstan ženski kast u filmu o segregaciji

Film “Help” (Tajni život kućnih pomoćnica) odvija se 1962. u gradu Jacksonu u državi Mississipi, na mjestu koje se čini kao politička noćna mora.

Autobusi, knjižnice i WC-i odvojeni su za crne i bijele, guverner države simpatizira Klu Klux Klan, crncima su nedostupni sveučilište i taksi, a ako crnac pokuša glasati prijeti mu opasnost da mu spale kuću. U takvim okolnostima, jedna od junakinja filma - Hilly Holbrook ( Bryce Dalas Howard) lobira za komunalni propis da kuće moraju imati odvojeni nužnik za crnu poslugu.

Hilly je samo jedna od nekoliko dokonih supruga koje život provode uz bridž i zabave, dok im djecu odgajaju crne sluškinje. A onda se u mali grad vraća Skeeter ( Emma Stone), diplomantica s novinarskim ambicijama. Svojoj njujorškoj urednici predloži da će napisati knjigu svjedočenja crnih sluškinja koje bijelima dižu djecu, ali trpe rasistički prijezir. Pronađe dvije među njima ( Viola Davis, Olivia Spencer) koje se pristanu ispovjediti.

Film se pretvorio u neočekivani hit i u SAD-u zaradio više od 200 milijuna te dobio pet nominacija za Zlatni globus. U određenoj mjeri, to nije iznenađenje, jer se “Help” bavi važnim i mučnim poglavljem američke povijesti, ali ga “smekšava” humorističkim pristupom. “Help” je drama režirana kao komedija, a to “zaglađivanje” inače strašnih zbivanja i strašnih vremena očito je bio dobar način da ih Amerikanci progutaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 19:31