BURNO NA SKUPŠTINI REDATELJA

IRENA ŠKORIĆ: Pokrenuli su moju smjenu jer želim otrgnuti Društvo od ovisnosti o Hribaru

 Srđan Vrančić/Cropix
Četiri mjeseca nakon izbora predsjednici DHFR-a izglasano nepovjerenje

Grandiozan spektakl priređen je u relativno neuglednoj projekcijskoj dvorani Kuće hrvatskog filma u zgradi na Novoj vesi koja je u prijašnjim državama služila kao zatvor, a 2. veljače ugostila je izvanrednu skupštinu Društva hrvatskih filmskih redatelja. U dvorani koja udomljava 40-ak sjedalica natiskalo se otprilike razred i pol hrvatskih redatelja, filmskih i televizijskih: Vinko Brešan, Dalibor Matanić, Ognjen Sviličić, Veljko Bulajić, Kristijan Milić, Antonio Nuić, Arsen A. Ostojić... Takav odaziv rijetko se viđa na jednom mjestu, iako Društvo broji trenutno više od 130 članova.

Povod svemu je bila skupština koju je predsjednica Društva Irena Škorić, izabrana prije četiri mjeseca, u svom otvorenom pismu prije nekoliko dana nazvala “nelegalno sazvanom”, s ciljem njene “likvidacije” s tog mjesta. Kada je izabrana većinom glasova na Skupštini u listopadu, uz nju je izabran i Upravni odbor u koji je umjesto njenih kandidata ušlo troje članova koje je na to mjesto kandidirala njena protukandidatkinja Vlatka Vorkapić. Mladen Juran, koji je Irenu Škorić i kandidirao za predsjednicu Društva, nije izabran, što je, kako ona kaže, šokiralo njene birače.

Otpor na sjednicama

I tu, od samog početka, započele su nevolje. Nova predsjednica suočila se s otporom na sjednicama Odbora, koje se sada već kolokvijalno opisuju sintagmom “tri naprema dva” - predsjednica Škorić i njen zamjenik Branko Ištvančić protiv preostala tri člana Upravnog odbora - Neven Hitrec, Hana Jušić i Daniel Kušan.

Dolazilo je do tragikomičnih situacija da je nova predsjednica, odgovorna za poslovanje, bezuspješno tražila ključeve od ureda, pristup službenoj e-mail adresi i poslovnu karticu Društva. S druge strane, članovi Upravnog odbora, kako se moglo čuti na Skupštini, žalili su se na neviđeni mobing koji po njima provodi nova predsjednica, a tajnica DHFR-a Branka Mitić, koja već 18 godina drži “četiri kuta” te kuće, na izvanrednoj je skupštini proteklog tjedna najavila čak svoj otkaz, što je izazvalo emotivne reakcije nekih od mlađih članova društva, redatelja koje je ispraćala kroz njihove godine na Akademiji.

Kasnila zbog kvara

No, druga strana, koja podržava novu predsjednicu Društva, tvrdi da se radi o velikoj farsi u režiji Hrvoja Hribara, ravnatelja HAVC-a, koji, prema tvrdnjama Irene Škorić, želi zadržati kontrolu nad svim tijelima i ustanovama koje su, na ovaj ili onaj način, u mreži HAVC-a. A ona se u to ne uklapa, jer želi emancipirati ceh od HAVC-a koji godišnje filmašima podijeli 50-ak milijuna kuna. “Sigurno je i jedan od razloga to da ne uđem u Vijeće HAVC-a i Vijeće Pula film festivala i ne poremetim ‘mir’ u kojemu hrvatskim filmom vlada grupacija vezena za HAVC”, komentira Irena Škorić. Kako je rekla na skupštini, inicijativa za njenom smjenom pokrenuta je nekoliko sati nakon što je Hribar početkom prosinca ponovno izabran na čelo HAVC-a.

Kako i priliči, ovotjedni skup nije bio lišen elemenata trilera: predsjednica Škorić je kasnila na skupštinu, Vinko Brešan u ulozi predsjednika Nadzornog odbora (koji je i sazvao ovu skupštinu) već je ad hoc izglasao da skupštinu umjesto nje vodi Upravni odbor, kad se Irena Škorić pojavila na vratima i ispričala kvarom auta. Tada se čak javilo nekoliko članova koji su tvrdili da je stvar gotova jer je već odlučeno tko će voditi skupštinu, dok su drugi pozvali na zdrav razum. Dalibor Matanić ustao se i rukom prekrio objektiv kamere u koju je gledao Vinko Grubišić dok se obraćao skupštinarima, Danilo Šerbedžija ustao se i predao Brešanu pripremljen zahtjev s potpisima deset članova da se pokrene opoziv vodstva, mnogi su se dizali i tražili da se o tome odluči odmah, a Antonija Nuića je iživcirao taj “austrougarski” legalizam...

Slijede izbori

Skupština je okončana simboličnim izglasavanjem nepovjerenja i predsjednici i Upravnom odboru, u odvojenim glasovanjima, te zaključkom da će Nadzorni odbor na svojoj sljedećoj sjednici donijeti odluku o daljnjoj proceduri sazivanja izvanredne izborne skupštine.

“Dogodilo se ono što se planiralo još od 27. listopada, samo zato što jedna struja nije pobijedila na izborima”, komentirala je za Jutarnji Irena Škorić. Hoće li redatelji tom prilikom stati iza nedavno izabrane predsjednice i izglasati novi Upravni odbor, ili će to biti njezina “likvidacija”? Želi li ceh nove odnose u Društvu ili pak jednostavno ne žele, kako su naglasili neki, da se “iznosi prljavi veš”? Odgovore na ta pitanja dat će u svakom slučaju članovi DHFR-a na novoj izbornoj skupštini, koja se uskoro očekuje. Na naše traženje Hrvoje Hribar je s festivala u Clermont Ferrandu poslao svoju reakciju u kojoj navodi da Irena Škorić “obmanjuje javnost” kada svoje probleme u vođenju DHFR-a opravdava bilo kakvim utjecajem HAVC-a ili njega osobno. "Gospođa Škorić nalazi se u nesporazumu s vlastitim Upravnim odborom, kao i članstvom koje ju je izabralo. Za nastale probleme nije odgovoran HAVC, niti ih HAVC može riješiti. Iako sam član DHFR-a, nisam u mogućnosti sudjelovati u radu današnje skupštine jer se po dužnosti nalazim u Clermont Ferrandu, kao što nisam sudjelovao niti u radu prosinačkog plenuma, na kojem je članstvo tražilo odgovornost gospođe Škorić za nastalu situaciju", poručio je Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:49