OD ČETVRTKA U KINIMA

JEDAN OD NAJBOLJIH DISNEYEVIH CRTIĆA 'Krš i lom': Kad djeca zaspu, likovi iz igara rade lude zabave!

Da se pitaju korisnici najpopularnijeg filmskog internetskog portala www.imdb.com, već bi se sada znalo koji će crtić za desetak dana dobiti Zlatni globus, a možda i Oscara. Naime, uvjerljivo najbolje ocjene ima Disneyjev film “Krš i lom” (Wreck-It Ralph), koji se u Americi počeo prikazivati još početkom studenoga, a u nas stiže sljedeći četvrtak.

Pokunjeni Ralph

Njegov junak je Razbijač Ralph, lik iz videoigre “Popravljač Felix”, čija je specijalnost demoliranje nebodera i plašenje njegovih stanara. Srećom, tu je spomenuti Felix koji uspijeva sanirati svu štetu što je napravi Ralph. Klinci koji igraju tu igru dobiju najviše poena kad vrate u prvobitno stanje sve što se tijekom jedne runde razgradilo i sagradilo. Mali igrači, međutim, ne znaju što se događa kad se ugase svjetla u videoarkadama, a službenici odu na počinak. Tada likovi iz videoigara dobiju priliku da se zabave, održavaju male proslave, a koji put odlaze u posjet susjedima iz konkurentskih igara. Ralph, međutim, nije oduševljen svojom sudbinom: svi ga izbjegavaju, smatraju ga štetočinom i grubijanom, a u neboderu koji stalno razbija, on nema čak ni stan, nego mora noćiti na pokrajnjem smetlištu.

U jednom trenutku Ralphu prekipi, shvati da bi se svi prema njemu drukčije odnosili kad bi se iskazao nečim posebnim, pa najprije osvoji medalju u igri “Junakova dužnost”, ali je potom izgubi u “Šećernoj jurnjavi”. U potonjoj je jedan od likova mala Vanellope von Schweetz, koja je Ralphovu medalju uložila da bi se mogla natjecati u sudbonosnoj utrci. Za nevolju, dok se borio za medalju, Ralph je oslobodio zlokobni virus koji bi mogao uništiti sve videoigre u arkadama.

Odlična animacija

Disney je scenarij za “Krš i lom” dobio još krajem osamdesetih, kad su videoigre tek osvojile svijet. Projekt se neprestano odgađao, no kad se Disney udružio s Pixarom, kompanijom koju je proslavio serijal “Priča o igračkama” i još nekolicina mega hitova poput “Potrage za Nemom”, John Lasseter, novi kreativni ravnatelj odjela za animaciju, smatrao je da bi se iz nečeg takvog mogao napraviti odličan crtić. Za redatelja je odabrao Richa Moorea, poznatog po animiranim serijama “Simpsoni” i “Futurama”, a u film je uloženo 165 milijuna dolara, što je zamjeran budžet.

Sudeći po recenzijama i odjeku kod gledatelja, “Krš i lom” je jedan od najboljih Disneyjevih crtića posljednjih godina. Napučen je pomalo luckastim likovima, dok je radnja povremeno i te kako nepredvidljiva, što je poprilična vrlina u filmskoj vrsti zagušenoj franšizama s uvijek istim zapletima.

Mooreova je animacija odlična, koloristički inventivna, a dio filma koji se zbiva u igri “Šećerna jurnjava” vizualno je fascinantan: u njemu je sve napravljeno od slatkiša, od cesta i mostova do automobila. Tako nešto niste vidjeli još od “Charlieja i tvornice čokolade” Tima Burtona! Nakon što odgledate “Krš i lom”, neko vrijeme ćete izbjegavati slatko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:55