FILMSKI FESTIVAL

Jurica Pavičić iz Cannesa: Četvrti ‘Pirati s Kariba’ su najpustolovniji film dekade

Karipski pirati sidro su konačno bacili i na plažu Croisette. Četvrti film holivudskog serijala o piratu Jacku Sparrowu iskrcao se ove subote u Cannesu i s Azurne se obale otisnuo u internacionalne distribucijske vode.

Četvrti “Pirati s Kariba”, podnaslovljeni “On the Stranger Tides”, unose dosta novina u najpopularniji pustolovni serijal ove dekade. Riječ je o prvom filmu iz serijala s novim redateljem ( Rob Marshall), prvom u 3D tehnici te prvom koji se temelji na književnom predlošku (romanu Tima Powersa). Četvrti “Pirati” ujedno su filmu u kojem je Jack Sparrow ( Johnny Depp) ostao sam, društvo mu više ne prave Keira Knightley i Orlando Bloom, no zato je tu prinova Penelope Cruz u ulozi španjolske gusarice Angelice. Film je u Cannesu primljen dobro, izostale su zlobne recenzije koje obično prate premijere američkih blockbustera na festivalu. Tome se ne treba čuditi, jer je Marshallov film doista zabavan, pripovjedački “uredniji” od prethodnika i više temeljen na starinskoj, vratolomnoj akciji.

Iskrcavanje Sparrowa i gusara zasjenilo je glavni natjecateljski program u kojem su tijekom vikenda bila prikazana četiri - redom dobra - filma. Najbolji od njih je “Le Gamin au velo” (Dječak na biciklu), novi film belgijske braće i dvostrukih pobjednika u Cannesu Jean Pierrea i Luca Dardennea. Novi film braće Dardenne ponovno je smješten u radničko, ekonomski neveselo okružje valonskog industrijskog gradića Serainga i - tipično za Dardenne - bavi se likom mladog marginalca u borbi da se izvuče iz gliba.

Uz braću Dardenne, glavni je program donio i zabavnu, vizualno minucioznu izraelsku komediju “Fusnota” redatelja Josepha Cedara o žestokom rivalstvu oca i sina, dvojice profesora talmudske filologije.

Najviše je bure ipak izazvao film “Michael”, debitantski naslov austrijskog redatelja Markusa Schleinzera. “Michael” se bavi pričom koja podosta podsjeća na slučaj Natasche Kampusch, s tom razlikom što je u filmu otet dječak.

Za povratak stare slave

Hrvatska: Dođite snimati kod nas

Hrvatskih filmova nema u Cannesu, no Hrvatska je tu sa štandom koji, kao i lani, dijeli sa zemljama jugoistočne Europe i Ciprom. Ovaj put naš audiovizualni centar donosi i reklamnu kampanju kojom pokušava dovesti strane koprodukcije u Hrvatsku. Pod sloganom “U Hrvatskoj ne možete snimati tropske prašume, ali možete sve ostalo” HAVC je u filmskom poslovnom tisku oglasio mjeru potpore koprodukcijama od 20% na kadar i materijalne troškove u Hrvatskoj. Časopis “Variety” objavio je i tekst o hrvatskoj inicijativi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 10:25